Salata verde – sanatate la buchet

Salata verde – sanatate la buchet

salataAceasta iti asigura aportul de vitamine, minerale, nutrienti si fibre si este recomandata pentru prevenirea sau atenuarea multor boli comune. Desi salata verde are un continut extrem de scazut in calorii dar bogat in apa, este un aliment foarte nutritiv.

Salata verde iti mentine inima tanara
Vitamina C si beta-caroten-ul din salata previn oxidarea colesterolului iar vitamina B transforma substantele chimice, daunatoare, in altele, benigne. In plus, salata verde este o sursa foarte buna de potasiu, care este util in scaderea tensiunii arteriale, un alt factor de risc pentru boli de inima.

Cum sa alegi si sa depozitezi salata
Indiferent de tipul salatei, aceasta ar trebui sa aiba frunzele crocante si proaspete, fara pete mai inchise sau mai deschise la culoare.

Deoarece diferitele tipuri de salata verde au calitati diferite, ar trebui folosite metode diferite atunci cand sunt depozitate. Salata Romaine ar trebui spalata si uscata inainte de a fi depozitata in frigider iar salata Boston, dimpotriva. Salata ar trebui stocata in pungi din plastic inainte de a fi depozitata in frigider. Salata Romaine va ramane proaspata timp de cinci pana la sapte zile, salata Boston – doua, trei zile, pe cand anghinarea si nasturelul trebuie gatite in ziua in care au fost cumparate. Toate tipurile de salata verde ar trebui sa fie depozitate departe de fructe, cum ar fi merele, bananele si pere, deoarece acestea vor da frunzelor culoarea maronie.

Ponturi pentru prepararea salatei
Pentru a curata salata verde, trebuie sa inlaturam primul rand de frunze, deoarece acestea tind sa fie amarui. Se taie salata pana ajunge la dimensiunea dorita iar partea de jos se arunca. Salata se scufunda intr-un bol cu apa iar procedeul se repeta pana cand se indeparteaza toate impuritatile. Asigurati-va ca frunzele sunt uscate inainte de a le adauga un dressing, pentru ca apa sa nu dilueze aroma.

Profilul nutritional al salatei
Salata este o excelenta sursa de vitamina A, acid folic, vitamina C, mangan si crom. In plus, salata verde este o sursa foarte buna de fibre alimentare, vitamina B1, vitamina B2 si minerale de potasiu, molibden, fier si fosfor.

Iti prezentam mai jos lista completa cu valorile nutritionale ale salatei.

Salata verde
112 grame
15,68 calorii

Nutrienti Cantitate Densitate
Vitamina K 114, 80 mcg 164, 7
Vitamina A 2912, 00 IU 66, 9
Vitamina C 26, 88 mg 51, 4
Magneziu 0, 71 mg 40, 8
Crom 15, 68 mcg 15, 0
Potasiu 324, 80 mg 10, 7
Fibre 1, 9 g 8, 7
Vitamina B1 0, 11 mg 8, 4
Fier 1, 23 mg 7, 8
Vitamina B2 0, 11 mg 7, 4
Fosfor 50, 40 mg 5, 8
Calciu 40, 32 mg 4, 6
Proteine 1, 81 g 4, 2
Omega 3 0, 08 g 3, 8
Vitamina B3 0, 56 mg 3, 2
Vitamina B6 0, 05 mg 2, 9

Nota: mcg = micrograme, IU = unitate internationala, unitate de masura a activitatii petru vitamine.

 

Cele mai intalnite tipuri de salata verde in supermarketuri

Frisée
Aceasta salata are un aspect franjurat, de culoare verde cu galben, cu tulpina crocanta iar gustul usor amarui.

Aragula
Provenind din Marea Mediterana, gustul ei este mai repede piperat decat amar si este mai ales asociat cu bucate italiene precum Pesto.

Andiva
Forma ovala, textura moala si gustul usor amarui dau aroma oricarei salate. Forma frunzelor de „barcuta” le face perfecte pentru a servi in ele aperitive.

Mizuna
Aceasta salata verde japoneza este, de obicei, vanduta ca parte a unui amestec de salata pregatita si ambalata, dar poate fi achizitionata vrac, de la piata agricultori sau de la magazinele de specialitate. Mizuna are o aroma relativ intepatoare in comparatie cu alte salate verzi. Marginile zimtate fac salata mizuna sa arate ca niste frunze de stejar in miniatura.

Escarole
Comparativ cu frisée, escarole are acelasi gust usor amarui dar frunzele sunt mai mari si mai crocante. Escarole este adesea utilizata in supe si mancaruri de fasole, iar de multe ori este intalnita in bucataria italieneasca.

Romaine
Poate cel mai intalnit tip de salata verde, romaine este cea mai crocanta salata. Este folosita in deosebi la salata Caesar.

Pentru a vedea cele mai intalnite tipuri de salata verde din pietele romanesti, iti recomandam articolul Verde pentru sanatate.

 

 

Text: Oana Racheleanu; Foto: arhiva Edipresse.
 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
Libertatea
Shtiu.ro
Publicitate
Huff
VIVA!
Retete
Baby
TV Mania
Sfatul parintilor
Mai multe din Culinar