Rețetă varză murată la borcan. Cum se prepară?
:contrast(8):quality(75)/https://www.avantaje.ro/wp-content/uploads/2021/10/shutterstock_781084060.jpg)
Puteți găsi cu ușurință varză murată în majoritatea supermarketurilor, dar nu toate tipurile pe care le veți întâlni vor fi la fel.
Pentru a vă asigura că profitați la maximum de varza murată cumpărată din magazin, încercați să țineți cont de aceste sfaturi simple:
- Evitați soiurile pasteurizate. Varza murată disponibilă la raft este de obicei pasteurizată, un proces care ucide probioticele benefice. Soiurile refrigerate sunt mai puțin susceptibile de a fi pasteurizate, dar verificați eticheta pentru a fi sigur.
- Evitați conservanții. Multe mărci de varză murată cumpărate din magazin conțin conservanți, care pot scădea numărul de probiotice.
- Evitați zaharurile adăugate. Varza murată trebuie să conțină doar două ingrediente de bază: varză și sare. Unele soiuri pot adăuga și legume suplimentare, dar evită-le pe cele care adaugă zahăr sau orice altceva la amestec.
Alternativ, pentru a vă asigura că vă bucurați de toate beneficiile pentru sănătate ale verzei murate, o puteți face singuri.
Cum se prepară varză murată
A face varză murată este ușor, simplu și ieftin. Iată cum:
Ingrediente
- 1 varză verde medie
- 1 lingură (15 ml) de sare neiodată
- 2–3 morcovi, mărunțiți (opțional)
- 2-3 căței de usturoi, tocați mărunt (opțional)
Pregătiți un borcan de 1 litru (1 litru) pentru a păstra varza murată, un borcan mai mic de 120 ml pentru a-l apăsa și un cântar de bucătărie pentru a vă cântări amestecul de varză.
Mod de preparare:
- Dacă doriți să adăugați morcovi și usturoi, începeți prin a le pune într-un castron mare.
- Aruncați frunzele exterioare ale verzei, lăsând deoparte o frunză mai frumoasă. Apoi, feliați varza în sferturi, lăsând miezul înăuntru. Acest lucru ușurează mărunțirea.
- Tăiați sferturile de varză într-un castron mare cu amestecul de morcovi și usturoi.
- Încorporați suficientă varză pentru a aduce greutatea totală la 800 de grame, care se va potrivi unui borcan de 1 litru (1 litru).
- Adăugați sare și amestecați cu mâna varza timp de câteva minute până când saramura începe să se acumuleze în fundul bolului.
- Ambalați amestecul de varză într-un borcan curat de 1 litru (1 litru), apăsând pentru a nu exista goluri de aer. Turnați saramura rămasă în borcan. Aerul din borcan permite creșterea bacteriilor dăunătoare, așa că asigurați-vă că amestecul este complet scufundat.
- Tăiați frunza de varză pe care ați pus-o deoparte mai devreme la dimensiunea deschiderii borcanului. Puneți-o în borcan deasupra amestecului pentru a împiedica legumele să plutească la suprafață.
- Păstrați la temperatura camerei și ferit de lumina directă a soarelui timp de 1-4 săptămâni.
Ține minte că, cu cât varza este mai mare, cu atât varza ta va avea un gust mai dulce și mai bun. Puteți gusta din preparat după 7 zile, însă cu cât este lăsată să fermenteze mai mult, cu atât gustul verzei va fi mai puternic.
Foto: Shutterstock