Reţetă de post: Ciuperci cu sos şi castane în foitaj
Iată şi varianta fără carne, dar care arată la fel de impresionant ca friptura. Gata în într-o oră şi 20 minute • 351 calorii per porţie • 17 g grăsimi
■ 4 linguri ulei de măsline
■ 2 cepe roşii, tăiate sferturi
■ 300 g cartofi, curăţaţi şi tăiaţi cuburi de 2,5 cm
■ 8 00 g ciuperci mici sau tăiate în două
■ 2 linguri piure de roşii
■ 300 ml vin roşu
■ 4 crenguţe de rozmarin, tocat
■ 2 linguri sos de soia
■ 2 linguri sos de merişoare sau jeleu de coacaze –opţional
■ 250 g castane, tocate
350 g aluat de foitaj
1 Într-un vas încinge 1 lingură ulei şi rumeneşte ceapa şi cartoful 10 minute, uniform. Între timp, prajeşte ciupercile, pe rând în ulei, până când se rumenesc.
2 Adaugă piureul de roşii în vasul cu ceapă şi cartof şi fierbe câteva minute, apoi adaugă vinul, rozmarinul şi sosul de soia. Acoperă vasul cu capac şi lasă să fiarbă înabuşit 15 minute.
Adaugă ciupercile, castanele şi sosul de merişoare – dacă foloseşti- şi continuă să ţii pe foc 10 minute. Dacă doreşti poţi răci şi congela în recipient închis ermetic.
3 Încinge cuptorul la semnul 6/200°C. Decupează foitajul cu forma stelată.
Aşază bucaţile pe tava tapetată, unge cu lapte şi presară sare grunjoasă şi dă la cuptor 20 minute. Porţionează în boluri şi serveşte cu câteva 'stele' din foitaj.
Vezi şi Tartine cu pate de somon