EXCLUSIV Prof. Univ. Dr. Florinel Bădulescu, medic primar oncolog: “Cancer nu trebuie să fie egal cu moarte!”

Prof. Univ. Dr. Florinel Bădulescu, medic primar oncolog

Prof. Univ. Dr. Florinel Bădulescu, medic primar oncolog, îşi iubeşte profesia cu pasiune. Cu patimă. Trudeşte de ani în şir, deschide drumuri cu acea curiozitate a exploratorului şi îndrăzneşte acolo unde mulţi nu credeau că se poate. Este șeful Clinicii de Oncologie a Spitalului Județean de Urgență Craiova și omul care a luptat pentru înfiinţarea oncologiei ca specialitate, care a redactat primul ghid din ţară pentru tratarea bolnavilor de cancer şi a pus bazele Societăţii Naţionale de Oncologie Medicală.

A vorbit și vorbește despre neregulile din sistem și luptă de zeci de ani pentru dreptul la viață al bolnavilor de cancer. Un om care vorbeşte puţin despre el însuşi, dar despre care vorbesc oamenii care contează în oncologia mondială și, mai mult decât orice, vorbesc miile de pacienți cărora le-a oferit şansa la a doua viaţă, cu prețul a câte 14 ore pe zi de stat în spital.

Toate rudele sale sunt medici în marile clinici germane, dar profesorul Bădulescu nu s-a gândit nici o clipă să plece din România, pentru că știe că atâtea vieți depind, aici, de el.

Într-o țară în care anual mor aproape 50.000 de oameni din cauza maladiilor oncologice, profesorul Florinel Bădulescu spune despre sine că nu este o celebritate. Este doar un profesionist redutabil într-o meserie dăruită oamenilor, care are curajul de a spune că, da, cancerul nu trebuie să fie egal cu moartea! Care are curajul de a nu accepta sentinţe. Şi are încredere în binele hărăzit de Dumnezeu oricărei fiinţe de pe lume.

Putem vorbi acum în România despre oncologia medicală ca despre o specializare independentă?

Sunt pași foarte mari făcuți de oncologia medicală și, da, acum este foare bine definită față de perioada în care am fost „desființați', considerați ca o
subspecializare a medicinei interne. Oncologia este o specializare recunoscută, cu 5 ani de pregătire, fiindcă s-a considerat în UE că este nevoie de 5 ani pentru a pregăti un oncolog medical, 5 ani de parcurs, cu 2 ani etapă de pregătire în stadii conexe, inclusiv farmaceutică.

Nu este mult 5 ani?

Nu, fiindcă sunt peste 160 de cancere standardizate de sine stătătoare, iar această maladie este extrem de complexă. Mai mult, eu vă pot spune acum, la apus de carieră, că un medic oncolog medical stă pe picioarele lui și înțelege complexitățile acestei boli după minimum 10 ani de carieră.

Este cancerul o boală a întregului organism?

Da, pentru că, la un moment dat, încetează să mai afecteze un singur organ, prin fenomenul de metastazare, când celulele pleacă la distanţă, şi devine al întregului sistem. Nu mai este suficient un tratament acordat organului respectiv, ci este vorba despre un tratament care să acopere întregul organism pentru a învinge acele celule. Aceasta este marea problemă, e dificil ca un tratament să facă diferenţa între celula normală şi cea afectată.

Dar descoperirile din ultimii ani au schimbat radical tratamentul cancerului în lume. Avem acum terapiile țintite.

Imunoterapie, desigur. Stimulăm mijloacele de apărare ale organismului, nu tratăm boala direct, dar trebuie să cunoaștem perfect aceste mijloace, trebuie ca medicul să știe exact ce factori ia în considerare și ce stimulează, pentru a vorbi despre o medicină oncologică personalizată, individualizată. Și aici, propria mea idee este aceea că e nevoie ca specialiștii în oncologie medicală să își direcționeze pregătirea către anumite segmente terapeutice.

Deci, imunoterapia, medicina personalizată. Acesta este viitorul vindecării în oncologie?

Nu, nu cred. Și aici se vor mira mulți, dar așa sunt eu, mai altfel. După mine, atâta vreme cât cancerul este o boală a tuturor țesuturilor organismului, este puțin probabil să ajungem să descoperim o singură leziune care, odată vindecată, să putem spune că bolnavul ajunge să nu mai aibă cancer. Celula malignă este foarte inteligentă și are foarte multe antigene, foarte multe situsuri care trebuie marcate.

Sigur, există anumite tipuri de cancer, cu cromozomi Philadelphia, unde atacarea și inactivarea acestora duce la vindecarea bolii. Dar ce ne facem cu cancerele bronhopulmonare, care sunt peste 20, vreo 27, cam așa, sau cele ale țesutului conjunctiv, care înseamnă practic tot organismul uman și unde malignitatea difuzează ca o pânză de păianjen, cum faci să le ții sub control? Nu le poți aborda ca pe o singură țintă.

Mai mult, celula malignă este, cum spuneam, foarte inteligentă. Își acoperă ținta. Dai un tratament și ajungi la un moment dat să îl dai degeaba, fiindcă apare mecanismul de rezistență la terapie, celula malignă deschide alt sit și trebuie să intervii cu altă țintă. Da, cancerele mai simple, cu una-două leziuni, vor beneficia de terapiile țintite, dar cam atât. Nu aici se va scrie vindecarea cancerului ca maladie.

Există totuși o anumită „presiune științifică' a pacienților care solicită cele mai bune tratamente țintite.

Vreau să vă spun că în 2005, la Congresul Societății Americane de Oncologie, s-a afirmat că oncologia se va schimba în totalitate și, într-adevăr, conceptul de cancer s-a modificat, mai ales în fazele invazive.

CITEȘTE CONTINUAREA PE PAGINA URMĂTOARE

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din #NUcancerului