Ce presupune chirurgia Mohs? Metoda modernă pentru tratarea cancerului de piele
Chirurgia Mohs este o metodă modernă pentru tratarea cancerului de piele și care îi ajută pe chirurgii oncologi să obțină cele mai bune rezultate nu doar din punct de vedere medical, ci și estetic.
Carcinomul este un cancer de piele care poate fi operat prin intermediul chirurgiei Mohs. Pentru că vorbim despre cancerul de piele, tumorile pot să apară în diferite zonele ale corpului, unele mai vizibile decât altele. Atunci când carcinomul apare în zonele în care poate fi observat cu ușurință, chirurgii încearcă să elimine tumora astfel încât să nu afecteze aspectul pielii.
Ce presupune chirurgia Mohs?
Ana Maria Dumitrescu, medic specialist chirurgie dermatologică, a explicat în cadrul emisiunii “Lifestyle sănătos”, difuzată de revista Avantaje, cât de utilă este chirurgia Mohs în tratarea cancerului de piele.
“Chirurgia Mohs este o chirurgie care urmărește să arate extensia tumorii în țesut, în timp real. Se aplică majoritar carcinoamelor, nu este o metodă care se aplică melanoamelor. Chirurgia Mohs nu este pentru melanoame, este doar pentru carcinoame. Carcinoamele derivă tot din piele, dar din celulele nepigmentate care nu produc melanină. Sunt infinit mai frecvente. În SUA, de exemplu, sunt diagnosticate cam 5 milioane de cancere de piele pe an. Sunt mai multe decât suma tuturor cancerelor legate de alte organe. Chirurgia Mohs urmărește să îndepărteze complet tumora din țesut, așa încât rata de succes a acestei intervenții este de 99% vindecare și mai urmărește să conserve țesut normal, sănătos. Pentru că majoritatea carcinoamelor apar pe zonele cele mai expuse, cea mai expusă e fața și atunci, știm cu toții că în chirurgia clasică oncologică, există niște limite, se numesc limitele clasice de excizie și pentru carcinoame, dacă nu ai la îndemână chirurgia Mohs, limita aceasta este între 4 și 6 mm margine, de-o parte și de alta a tumorii. Această metodă trebuie să o folosim așa încât să știm că și dacă îndepărtăm 1 mm de jur împrejurul tumorii, atunci vom ajunge în țesut curat. Această metodă presupune excizia unei felii mici de țesut de jur împrejurul tumorii și examinarea la microscop a marginilor și cea profundă și marginile laterale. Faci o hartă a leziunii și poți să știi : da, totul este curat sau într-o anumită zonă mai avem încă țesut tumoral. În acest fel conservăm maximum de țesut sănătos și atunci știm și că omul respectiv se vindecă și știm și că închiderea va fi cât se poate de estetică.”, a spus dr. Ana Maria Dumitrescu, medic specialist chirurgie dermatologică.
Explicată în termeni populari, această metodă ar putea fi asemănată cu eliminarea unui defect existent la nivelul unui cartof sau măr, lăsând zona perfect curată. Avantajul acestei metode este că elimină tumora fără să lase cicatrici adânci.
Urmărește materialul video de mai sus pentru a vedea care este explicația Anei Maria Dumitrescu, medic specialist chirurgie dermatologică.
Foto: shutterstock.com
Citește și:
Care este diferența dintre carcinom și melanom? Care este mai agresiv?