Părintele Calciu – 18 ani de când a trecut în nefiinţă
Părintele Calciu, unul dintre preoţii care au pătimit în închisorilor comuniste, a plecat dintre noi în urmă cu 18 ani. Ortodoxia a pierdut un mare duhovnic, însă a rămas de pe urma lui cu învăţăturile sale.
Părintele Calciu – Viața și temnițele comuniste
Duhovnicul Calciu s-a născut pe plaiuri dobrogene, la Mahmudia (jud. Tulcea) în anul 1925, pe 23 noiembrie. A trecut la cele veşnice pe 21 noiembrie 2006, la aproape 81 de ani, însă în îndepărtata Americă. Din dorinţa acestuia a fost înmormântat în țara, în cimitirul Mănăstirii Petru Vodă, din județul Neamț.
Conform ziuaconstanţa.ro, deşi părintele Calciu a intrat în istoria ortodoxismului românesc ca un apărător al Drepturilor Omului şi un om care a militat împotriva regimului comunist se pare că acesta are o pată neagră în ceea ce priveşte colaborarea lui cu Securitatea.
Citeşte şi Mina Dobzeu, sfântul închisorilor comuniste, a împlinit 95 de ani
Astfel că, potrivit aceleiaşi surse aflăm următoarele:
- Se spune că în perioada anilor 1949-1951, în timp ce era închis la închisoarea pentru studenţi de la Piteşti, el a ales calea compromisului, adică a ales să colaboreze cu securitatea în scopul reeducării deţinuţilor, proces efectuat cu ajutorul torturilor. Cel care l-a ajutat în acest demers a fost cunostul torţionar în colaborare cu renumitul torţionar Eugen Țurcanu.
Odată cu trecerea anilor, părintele s-a căit şi pocăit pentru răul făcut.
Părintele Calciu şi perioada de detenţie
O mare parte din viaţă şi-a petrecut-o în închisorile comuniste, cum ar fi:
- 1948-1964
- 1979-1984
A fost întemniţat în următoarele închisori:
- Piteşti
- Gherla
- Aiud
- Jilava
După lunga perioadă de detenţie când a pătimit crunt (pe lângă privarea de libertate şi de cuvânt, a fost umilit, bătut, înfometat), în 1964 în urma amnistie generale viitorul Părinte a decis să urmeze facultăţile de Filologie şi Teologie. După terminarea celei de-a doua facultăţi a fost investit cu harul preoţiei. De asemenea, pe lângă meseria de preot a urmat şi o carieră de profesor la Seminarul Teologic Ortodox din Bucureşti unde a militat împotriva ateismului propagat de sistemul ceauşist.
Problemele sale din cauza sistemului comunist nu s-au încheiat aici, astfel că în 1978 şi-a declarat repulsia faţă de cei care au decis să dărâme biserica Enei din Bucureşti. După cum ştiţi, în perioada comunistă, cuplul ceauşist, atei declaraţi au făcut tot posibilul să dărâme cât mai multe biserici şi să suprime spiritul ortodox al poporului român.
Din cauza opunerii sale împotriva celor care urau ortodoxia şi dărâmau obiecte de cult religios ortodox, Părintele Calciu a intrat iar în atenţia securităţii. În acea perioadă el şi familia sa au primit zilnic ameninţări pentru a renunţa la lupta sa Pro ortodoxie.
Părintele nu s-a lăsat intimidat, prin urmare cei de la securitate au decis arestarea lui şi l-au condamnat fără drept de apel, la 10 ani de teminiţă. Tot atunci i s-a confiscat toate bunurile, iar familia sa, soţia şi copilul au rămas fără obiectele casnice de care are nevoie orice gospodărie.
În ajutorul său, în acea perioadă, au sărit multe nume de intelectuali care se aflau în exil:
- Eugen Lovinescu
- Mircea Eliade
- Paul Goma
Eliberarea şi exilul
Vestea întemniţării sale de către regimul comunist a circulat peste tot în lume şi a ajuns la lideri precum: Margaret Thatcher, Ronald Reagan, Papa Ioan Paul al II-lea. De abia pe 20 august 1984 a fost eliberat definitiv ca urmare a presiunile pentru a-l elibera venite de la nenumăraţi lideri politici şi religioşi.
Însă şi atunci a avut de plătit un preţ – să plece în exil. Astfel că, în ’85 pleacă în Statele Unite ale Americii unde şi rămâne pentru că a primit cetăţenia de onoare. O perioadă, între anii 1985-1988, pentru a-şi întreţine familia a lucrat în domeniul construcţiilor. După ce a reuşit să se pună pe picioare s-a mutat la Washington Dc şi a fost învrednicit să preia parohia românească numită „Sfânta Cruce'.
Citeşte şi Suferinţa şi rostul ei, în viziunea părintelui Arsenie Boca