Ce spunea părintele Arsenie Boca despre suferinţă? Uite care era rostul ei în viziunea acestuia

 

arsenie boca

 

Ce spunea părintele Arsenie Boca despre suferinţă? Cu toţi trecem în viaţă prin momente care-şi lasă o amprentă puternică asupra psihicului nostru. Şi cei care manifestă o slăbiciune făţişă, şi cei care par nişte pietre de neclintit în faţa vieţii suferă deopotrivă. Cert este însă că şi unii, şi ceilalţi îşi doresc să înţeleagă de ce li s-au întâmplat lucrurile care le-au produs suferinţă.

În momentele de suferinţă, mulţi îşi găsesc refugiul în credinţă. În sprijinul acestora vine părintele Arsenie Boca, ale cărui explicaţii adunate în cartea „Rostul încercărilor' sunt menite să ne lămurească de ce Dumnezeu ne lasă să suferim, de ce avem nevoie de suferinţă şi cum ne schimbă suferinţa.

Ce spunea părintele Arsenie Boca despre suferinţă?

Atunci când sunt în necaz, cei mai mulţi dintre noi se întreabă: De ce mi se întâmplă mie acest lucru?'. Întrebarea corectă în acest caz, aşa cum ne dezvăluie psihanalistul elveţian Valerio Albisetti în cartea Să râdem cu inima – o metodă simplă pentru a trăi mai senin', este una mult mai pertinentă: Doamne, ce vrei să-mi transmiţi prin ceea ce mi se întâmplă?'. Pornind de la întrebarea psihanalistului elveţian, ne putem da seama că lucrurile care ne produc suferinţă sunt consecinţele faptelor noastre.

Asemenea unui părinte, Dumnezeu iubeşte pe cel pe care-l ceartă' (Evrei 12, 6), de aceea suferinţa provocată de necazuri nu va fi una distructivă, ci va avea exact efectul puternicelor lovituri pe care sculptorul le face într-un bloc de marmură care n-are nicio formă, ca să scoată o frumoasă statuie' (Arsenie Boca).

De ce spunea părintele Arsenie Boca despre suferinţă că nu este o pedeapsă divină?

Necazurile care apar în cale nu trebuie considerate pedepse, ci mai degrabă lecţii de viaţă. Conform părintelui Arsenie Boca, suferinţa pe care necazurile ne-o provoacă este menită să ne purifice, să ne desăvârşească, să ne înalţe sufletele.

Suferinţa ne face să ne conştientizăm greşelile comise faţă de aproapele nostru, să învăţăm din ele, să ne căim pentru ele şi să nu le mai repetăm niciodată. Suferinţa nu este pedeapsa pe care ne-o trimite Dumnezeu din dorinţa de a ne vedea suferind, ci din dorinţa de a ne face să ne conştientizăm neputinţa şi de a ne determina să ne întoarcem către El.

Părintele Arsenie Boca credea că suferinţa este legătura puternică dintre oameni

Părintele Arsenie ne atrage atenţia asupra faptului că suferinţa trebuie văzută şi ca o legătură puternică stabilită între oameni. Numai aceia care au suferit la un moment dat în viaţa lor pot empatiza cu cei aflaţi în aceeaşi suferinţă. Între aceştia se va crea o solidaritate indistructibilă, o legătură care-i va uni până la sfârşitul vieţii.

Cum recunoaştem păcatele care ne-au adus suferinţa?

Adesea, se întâmplă să nu ne dăm seama ce păcate avem de plătit. Desigur, ne referim la cele ceva mai uşoare, pe care mulţi dintre noi nici nu le clasifică drept păcate. În acest caz, părintele Arsenie Boca ne sfătuieşte să dăm atenţie oamenilor care ne înconjoară şi care ne fac diferite nedreptăţi, cu vorba sau cu fapta. Poate că cineva din anturajul nostru ne jigneşte, aruncându-ne cuvinte grele, care ne afectează peste măsură. Jignirile pe care ni le aduc aceşti oameni ar trebui să ne determine să ne gândim dacă nu cumva, cândva în trecut, am facut lucrul care justifică respectiva jignire. […] o vecină, soţul, soţia sau unul dintre copii se vor răzvrăti împotriva ta şi-ţi vor zice cuvinte de ocară: desfrânat, desfrânată, cuvinte grele care-ţi pătrund inima ca o sabie şi nu pricepi ce poate fi […] Tu poate ai uitat că ai început căsătoria cu stângul şi apoi te-ai cununat […]  E o ispravă a curviei, chiar dacă eşti cununată după lege.'

Aşadar, atunci când ni se aruncă în obraz cuvinte grele, părintele Arsenie ne sfătuieşte să nu ripostăm, ci să stăm şi să reflectăm la adevărul ascuns în spatele celor spuse. Apoi să-i facem duhovnicului o mărturisire completă a păcatelor.

Cum depăşim suferinţa?

Primul pas către depăşirea suferinţei îl reprezintă recunoaşterea păcatelor în faţa duhovnicului. Spovedania completă aduce după sine iertarea de păcate, însă nu şi ispăşirea. Deşi suntem iertaţi de păcate odată ce le mărturisim, mai este nevoie să le şi ispăşim. Rolul ispăşirii este acela al conştientizării păcatului. Pe lângă spovedanie, omul care vrea să-i fie iertate păcatele şi să scape de suferinţă trebuie să se roage neîncetat, să postească şi să participe la Sfânta Liturghie.

Sursa foto: www.libertatea.ro

Autor: Oana Anghel

Citește și:

Rugăciunea de dimineață a părintelui Arsenie Boca, cea mai scurtă cale către liniștea sufletului

Este oficial! Arsenie Boca va deveni sfânt. Evenimentul important care va avea loc în acest an

Legenda ivirii Sfântului Mir al Marelui Mucenic Dimitrie

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Spiritualitate