22 noiembrie – Sf. Muceniţă Cecilia

rugaciune

Sursa foto: shutterstock.com

22 noiembrie – ziua când este prăznuită Sf. Muceniţă Cecilia.

Creştinii de pretutindeni, fie ortodocși, romano-catolici, greco-catolic sau anglicani o sărbătoresc azi, pe 22 noiembrie pe Sf. Muceniţă Cecilia.

Catolicii o consideră patroana muzicienilor, vorbim aici despre o întreagă pleiadă de artişti care activează în domeniul muzical: interpreţi, compozitori, dirijori însă această este considerată şi ajutătoarea poeţilor.

Potrivit daciccool.ro, numele Cecilia s-ar datora uneia dintre cele mai vechi şi mai celebre ginte romane, Caecilia. Se pare că acest prenume este menţionat în izvoarele latine î.e.n. Conform denumirii populare, pare-se că Cecilia vine de  la adjectivul latin “caecus” care semnifică cuvântul orb. Însă, unii cercetători merg mai departe cu ideea şi afirmă că ar însemna “cea care îi îndrumă pe cei nevăzători”.

Sf. Muceniţa Cecilia – Viaţa şi martiriu

Pentru că este sărbătorită atât de către ortodocşi cât şi de catolici şi de cei care aparţin de cultele religioase care se trag din biserica catolică, găsim că trebuie făcute anumite precizări:

 • În calendarul ortodox , Sfânta Cecilia este trecută cu denumirea Sf. Muceniţă Cecilia
 • La catolici este pomenită ca Sf. Cecilia

Pentru că s-a născut la Roma iar părinţii săi erau nobili romani aceasta este foarte mult iubită de către romano-catolici şi este aminitită în Canonul Roman. Despre viaţa sfintei şi martiriul său circulă mai multe povestiri cum ar fi:

 • aceasta şi-a dedicat sufletul lui Hristos
 • şi-a păstrat fecioria până la sfârşitul vieţii deşi a fost obligată să se mărite cu un tânăr pe nume Valerian. Soţul acesteia nu a fost de la început creştin, ci păgân.
 • amândoi au ales să-şi păstreze virginitatea şi s-au dedicat cuvântului lui Iisus
 • au plătit cu viaţa pentru a-şi apăra credinţa în Mântuitorul, astfel au devenit mucenici creştini
 • catolicii o consideră drept sfânta care veghează asupra muzicienilor deoarece atunci când a avut loc nunta ei cu Valerian, ea a adus prin cânt laude Mirelui din Ceruri –  Iisus.

Conform parohiaortodoxalleida.es, Valerian, soţul încă păgân al Ceciliei a ales să se creştineze după ce a trăit minunea de a vedea îngerul păzitor al soaţei sale. Atunci el dar şi viitoarea Muceniţă au primit câte o coroniţă din crini şi trandafiri. pare-se că aceste cununi nu puteau fi văzute decât de cei care trăiau în curăţie şi ascultau numai de învăţătura Domnului.

Valerian, după acest moment decisiv care l-a marcat şi l-a făcut să treacă la creştinism, a fost luat ca model de către fratele său, Tiburtie, care i-a urmat exemplul. Cel din urmă a ajuns la o asemenea trăire intensă încât se spune că vorbea cu îngerii şi primea multe sfaturi de la aceste creaturi cereşti.

Citeşte şi Vrei să te măriţi? Mergi la biserica Sf. Anton

Despre Sfânta Muceniţă Cecilia sursele spun că s-a dedicat pe deplin slujirii Mielului Domnului şi a înfăptuit următoarele:

 • şi-a transformat locuinţa în loc de închinăciune, adică în biserică
 • a ajutat multe persoane nevoiaşe şi a făcut milostenie
 • de asemenea, a creştinat în jur de 400 de suflete

Martiriul Sf. Muceniţe Cecilia

 • În acele vremuri teribile pentru creştini, un duşman declarat al creştinismului, un anume prefect Almachio a auzit despre cei trei că sunt creştini: Cecilia, soţul ei Valerian şi fratele acestuia, Tiburtie şi a poruncit să fie prinşi cei doi fraţi şi obligaţi apoi să se închine zeităţilor romane. Din păcate, în urma refuzului lor ferm, acestora li s-au tăiat capetele. Pentru a nu le lua toată averea, Cecilia a apucat să dea de pomană toată agoniseala celor doi.
 • Almachio dacă a aflat acest fapt a cerut ca viitoarea muceniţă să fie ţinută, timp de trei zile (precum minunile) în toaleta casei sale cu capul în apă fierbinte, însă aceasta ajutată de îngerul său nu a păţit absolut nimic.
 • dacă a văzut că planul nu i-a reuşit, crudul Almachio a cerut ca ea să fie decapitată prin trei lovituri de sabie, însă aceasta printr-o minune a mai trăit încă trei zile. Moartea ei a survenit pe 22 noiembrie, anul însă nu este sigur. Se crede că ar fi vorba despre anul 232.
 • A fost declarată martiră la începutul secolului al III-lea

Deşi la început moaştele acesteia împreună cu cele ale soţului martir au fost îngropate în Catacombele Sfântului Calist, mai apoi, în secolul al IX-lea, osemintele au fost transferate în bazilica ce-i poartă numele – Sfanta Cecilia din Trastevere.

Citeşte şi 14 noiembrie – Sfântul Apostol Filip

În secolul al III-lea, pe locul unde Sf. Cecilia a locuit, s-a construit această biserică de rit catolic, pentru că, pare-se aceasta a fost ultima dorinţă a ei.

Dacă îi purtaţi numele şi vreţi să spuneţi o rugăciune pentru a-i cere ajutorul, iată, conform doxologia.ro, rugăciunea către Sf. Muceniţă Cecilia:

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3 4

Recomandari
Mai multe din Spiritualitate