Parfait de banane și praline gustoase a la Gordon Ramsay
Așa cum îi spune și numele parfait-ul (parfait = perfect, în franceză, n.r.) este desertul perfect. Rămâne la latitudinea ta să îl ornezi în mod inedit.
* 8 porții * timp de preparare 40 de minute + timp de înghețare * 442 calorii per porție
INGREDIENTE
Pentru praline:
200 g zahăr
100 g alune de pădure întregi
Ulei de floarea soarelui pentru uns
Pentru parfait:
2 banane coapte
2 lingurițe zeamă de lămâie
300 ml frișcă lichidă
2 albușuri de ou
100 g zahăr
Pentru servit:
4 banane coapte (tari)
100 g zahăr
MOD DE PREPARARE
1. Ca să prepari pralinele trebuie să torni zahărul într-o oală cu fundul gros, cu 3 linguri de apă. Pune oala pe foc mic până ce zahărul se dizolvă complet – nu amesteca! După ce s-a topit zahărul, dă focul la o intensitate mai mare și lasă-l la fiert până se transformă într-un caramel închis la culoare.
2. Ia oala de pe foc și adaugă alunele. Amestecă, apoi toarnă caramelul într-o tavă de copt unsă cu ulei. Întinde omogen și lasă să se răcească.
3. După ce pralina s-a răcit, rupe-o în bucățele cât mai mici, apoi, cu ajutorul unui făcăleț zdrobește bine pralina, până arată ca niște firimituri.
4. Ca să prepari parfait-ul: îmbracă o formă de chec în hârtie de copt. Într-un bol, zdrobește bananele cu zeama de lămâie până se face un piure, apoi lasă-l să se odihnească.
5. Pune frișca lichidă într-un castron mare și bate-o până se face spumă, însă trebuie să mai fie încă puțin moale. Într-un alt castron, bate albușurile frișcă. Adaugă zahărul cu mișcări delicate. Spuma trebuie să fie tare.
6. Amestecă frișca și spuma de albușuri, apoi adaugă piure-ul de banane și firimiturile de pralină – lasă 4 linguri de firimituri pentru servit. Toarnă compoziția în forma de chec tapetată cu hârtie de copt. Dă forma la congelator și las-o să înghețe.
Pentru servit:
7. Scoate forma de chec de la congelator cu 10 minute înainte să servești parfait-ul. Între timp, feliază bananele (3 felii pentru fiecare porție), acoperă-le cu zahăr și așază-le într-o tigaie uscată, fierbinte și lasă-le până se caramelizează. Întoarce-le de pe o parte pe alta. Le poți pune pe deasupra sau în straturi cu înghețata- în cazul în care preferi să îl servești la cupă.
Poftă bună!
Foto: Shutterstock