Fructele toamnei importante pentru sanatatea ta

Piersicile

Piersicile in general au o mare valoare nutritionala pentru sanatatea noastra, sunt foarte bogate in vitamina A si potasiu, dar mai contin si vitaminele C, E, K, niacin si alte minerale precum cupru, fosfor, magneziu, fier.

O piersica are un continut mare de apa (peste 80%), este bogata in fibre (app. 10% din necesarul zilnic) si saraca in calorii.
Consumul piersicilor te ajuta sa ai o piele sanatoasa, cu o culoare frumoasa, dar s-a mai constatat ca ajuta si la inlaturarea viermilor paraziti din tractul intestinal.

Florile de piersic au efect sedativ si sunt bune pentru copii nervosi, mai ales daca sunt fierte in apa apoi indulcita cu miere.

Piersicile stimuleaza secretia gastrica, usureaza digestia, reduc continutul de colesterol din sange si sunt indicate in cazul anemiilor dar si ale afectiunilor renale (nefrita, pietre la rinichi). Piersicile s-au mai dovedit a fi benefice persoanelor avand probleme cu astm, bronsita, tuse seaca, constipatie, hipertensiune.

Nucile

Seminte oleaginoase incluse in mod uzual in categoria fructelor, nucile contin, 15 g de proteine, 60 g de lipide, 15 g de glucide si 2,4 g celuloza la 100 g. Sunt bogate in minerale ca sodiu, potasiu, calciu, magneziu, clor, fosfor, sulf, fier, cupru, zinc si iod. Contin vitaminele C, B1, B2, B5, vitamina PP si caroten. Au valoarea calorica 630 la 100 g.

Pe langa faptul ca sunt foarte hranitoare, nucile au si o mare valoare terapeutica. Le sunt recunoscute atat proprietati laxative cat si antidiareice, virtuti antitoxice la nivelul pielii si al circulatiei limfatice si, de asemenea, o actiune vermifuga, in special asupra teniei.

Cura cu nuci este indicata ca adjuvant in tulburarile de stomac si intestine: ulcere, dispepsii, iritatii, pirozis, diaree, constipatie. Consumate in cantitate mare, pot provoaca afte si inflamatii bucale, iritatii ale mucoasei anale si crize hepatice. Aceste neajunsuri pot fi evitate daca dupa consum clatiti gura cu un decoct de salvie sau luati o lingurita de miere de albine, pe care o plimbati prin gura pentru a calma iritatia, apoi clatiti gura cu apa calda. Sfaramate la mixer sau facute pudra, nu provoaca iritatie. In cura, doza maxima nu trebuie sa depaseasca 100 g pe zi, timp de o luna, sau 100 g o data la doua zile, timp de doua luni. Trebuie mestecate indelung.

Datorita continutului bogat in cupru, nucile sunt indicate in dieta persoanelor cu anemie, a persoanelor cu reumatism si artroze, in tuberculoza osoasa si, de asemenea, la bolnavii de sifilis si blenoragie.

Continutul bogat in zinc le recomanda ca tratament adjuvant in astenie, intarzieri de crestere, tulburari ale sistemului nervos, afectiuni ale pielii, psoriazis si impotenta.

Sunt eficiente ca adjuvant in caz de tulburari de ciclu menstrual si tulburari de menopauza.

Nucile contin tanini – de aceea au un efect astringent, folositor in tratamentul diareei. In constipatie, nucile trebuie tinute in apa cateva ore, apoi uscate si mancate.

Nucile nu sunt contraindicate la hepatici, doar ca acestia va trebui sa consume cantitati mai mici, stabilindu-si singuri toleranta personala. In orice caz nu se vor depasi 100 g pe zi.

Pentru diabetici, nucile reprezinta un aliment pretios datorita continutului lor sarac in glucide.

Nucile nu provoaca tulburari si dificultati de digestie daca sunt corect asociate. Datorita continutului lor bogat in grasimi, felurile de mancare asociate trebuie sa fie usoare. Se combina bine cu cruditati, verdeturi, fructe acide si nu trebuie asociate cu carnea, fainoasele, amidonul, produse de patiserie si dulciuri. Prin calitatile si continutul lor, nucile pot inlocui carnea, constituind un aliment de baza in hrana vegetarienilor.

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3

Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Culinar