Diferența dintre șampanie, vin spumant și prosecco

Diferența dintre șampanie, vin spumant și prosecco se referă în primul rând la originea geografică, dar și la procesul de producție și reglementările stricte ce guvernează producția șampaniei.

Iată principalele diferențe între spumant, șampanie și prosecco:

Originea geografică:
Șampania:
Este un tip de vin spumant produs exclusiv în regiunea Champagne din nord-estul Franței. Doar vinurile spumante produse în această regiune, respectând regulile și metodele specifice stabilite, pot fi numite oficial Șampanie.
Prosecco: Este un vin spumant produs în regiunile Veneto și Friuli Venezia Giulia din Italia, mai ales în zonele din jurul orașelor Conegliano și Valdobbiadene. Doar vinurile produse în aceste regiuni specifice pot fi denumite oficial Prosecco.
Vin spumant: Este un termen general care se referă la orice vin cu bule (efervescent) produs în afara regiunii Champagne din Franța. Acesta poate fi produs în multe regiuni și țări din întreaga lume, inclusiv în Italia, unde Prosecco este doar unul dintre multe tipuri de vinuri spumante.

Metoda de producție:
Șampania:
Este produsă folosind méthode champenoise sau méthode traditionnelle, care implică o a doua fermentație în sticlă. Există reglementări stricte privind procesul de producție, maturare și chiar tipurile de struguri care pot fi folosite.
Prosecco: Cel mai frecvent este produs folosind Metoda Charmat (sau Metoda Tancului), în care a doua fermentație (care produce bulele) are loc în tancuri mari de oțel inoxidabil în loc de sticle individuale. Aceasta este o metodă mai rapidă și mai eficientă decât metoda champenoise.
Vin spumant: Poate fi produs folosind o varietate de metode, inclusiv metoda champenoise, metoda Charmat (unde a doua fermentație are loc în tancuri mari), sau chiar prin adăugare directă de dioxid de carbon. Procesul de producție și regulile variază în funcție de regiunea și țara de origine.

Reglementări:
Șampania:
Are reglementări stricte privind producția, inclusiv tipurile de struguri permise, densitatea viei, tehnici de tăiere, procesul de vinificație și perioada minimă de maturare.
Prosecco: În producția acestui tip de vin trebuie respectat un anumit soi de strugure, și anume soiul Glera. Foarte importantă este și zona în care este produs, denumirea de prosecco fiind rezervată unei anumite zone din Italia.
Vin spumant: Regulile și reglementările variază în funcție de regiunea de producție. De exemplu, Cava din Spania și Prosecco din Italia au propriile lor reguli și metode de producție.

Caracteristici și profil de gust:
Șampania:
Se remarcă prin prezența unor arome complexe, cu note de coacere, nuci, citrice și minerale datorită maturării lungi sur lie (pe drojdii).
Prosecco: Este cunoscut pentru aroma sa proaspătă și fructată, cu note de fructe cu pulpă albă, flori și, uneori, o ușoară nuanță de nucă de cocos sau de măr verde. Prose­cco tinde să fie mai puțin complex decât vinurile spumante produse folosind metoda champenoise și are adesea o dulceață ușoară.
Vin spumant: Profilul de gust poate varia considerabil în funcție de metoda de producție și origine. De exemplu, un Prosecco italian poate avea arome proaspete de fructe și flori, în timp ce un Cava spaniol poate avea note mai complexe, asemănătoare cu șampania.

Prețul:
Șampania:
Este unul dintre cele mai scumpe tipuri de vinuri spumante datorită procesului compex de producție.
Prosecco: În general, este mai accesibil ca preț datorită metodei de producție mai eficiente. Există, desigur, excepții, mai ales când vine vorba de Prosecco de calitate superioară, cum ar fi Prosecco Superiore DOCG.
Vin spumant: Prețurile variază considerabil în funcție de regiune, metoda de producție și recunoașterea mărcii.
În concluzie, deși toate cele de mai sus sunt vinuri spumante, Prosecco și Șampania sunt diferite de alte vinuri spumante în ceea ce privește originea, metoda de producție și caracteristicile gustului. Alegerea dintre ele depinde de preferințele individuale și de ocazie.

Dieta cu mere crude te ajută să slăbești și să te lași de fumat

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ELLE
Ego.ro
Libertatea
Unica.ro
VIVA!
Retete
Baby
CSID
Kudika
Descopera.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Culinar