De post – Găluşte cu prune, ca la mama acasă

galuste-cu-prune

Copiii vor adesea găluşte cu prune, aşa că am decis să le facem pe plac.

Iată cum gătiţi acest desert delicios fără a folosi decât produse de post.

Citiţi şi Trufe de post cu ciocolată delicioasă şi fructe uscate

Cum preparăm găluşte cu prune

Ingrediente pentru găluşte:

  • 1 kg cartofi
  • 100 gr griş
  • 100 gr făină integrală
  • 1 lingură amidon
  • 3 linguri ulei
  • 3 linguri zahăr
  • 300 gr prune uscate
  • 1 linguriţă sare

Ingrediente pentru presărat:

Mod de preparare:

  1. Cu o seară înainte, puneţi la înmuiat prunele uscate în apă cu puţină esenţă de rom sau altă esenţă care vă place.
  2. Puneţi cartofii la fiert, în coajă. În apa respectivă puneţi puţină sare. Încercaţi cartofii cu o furculiţă pentru a vedea dacă s-au fiert. Odată fierţi, lăsaţi-i niţel să se răcească apoi curăţaţi-i de coajă.
  3. Următorul pas este pasarea cartofilor. După aceea adăugaţi peste ei aceste ingrediente: făina, grişul, pesmetul, uleiul, 3 linguri de zahăr şi sarea. Amestecaţi bine, apoi frecaţi cu mâinile coca. Acest aluat nu ar trebui să fie deloc lipicios.
  4. Presăraţi făină pe o suprafaţă şi începeţi să faceţi bile de mărimea unei nuci.
  5. Turtiţi aceste bile şi aşezaţi pe fiecare, în mijloc, câte o prună (fără sâmburi) şi faceţi iar un mic cerc. Acoperiţi foarte bine pruna cu aluat, pentru că, altfel, riscaţi să iasă pruna.
  6. Luaţi o tigaie care nu se lipeşte şi prăjiţi apoi uleiul (foarte puţin) cu scorţişoara şi restul de pesmet. Stingeţi focul şi turnaţi zahărul peste acest amestec din tigaie.
  7. La pasul următor, punem găluştele la fiert. Luaţi o oală încăpătoare, adăugaţi apă şi aşteptaţi să dea în clocot. Când apa fierbe adăugaţi pe rând câte o găluşcă de post, cu prune. Când se ridică la suprafaţa apei, atunci cu siguranţă sunt fierte.
  8. Cu ajutorul unui polonic sau al unei palete scoateţi găluştele cu prune şi puneţi-le peste pesmetul prăjit cu zahăr, având grijă să acoperiţi toată suprafaţa prunei.

Citiţi şi De post: Cornuleţe cu rahat proaspăt

Sursa foto: libertatea.ro

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Loading...
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Retete culinare