Curcan rumenit cu unt aromatizat
:contrast(8):quality(75)/https://www.avantaje.ro/wp-content/uploads/2013/12/friptura.jpg)
Untul aromatizat cu lamâia şi rozmarinul dau friptură suculentă şi crocantă. Gata în 3 ore şi 30 minute + timp de odihnă • 433 calorii per porţie • 21 g grăsimi
■ 1 curcan de 4 kg, fără măruntaie
■ 1 ceapă, tăiată sferturi
■ 2 foi de dafin
■ Coajă rasă de la 1 lămâie şi lămâia tăiată în două
■ 4 crenguţe de rozmarin, tocat
■ 1 00 g unt, înmuiat la temperatura camerei
■ 1 ⁄2 linguriţa sare de ţelină
■ 1 lingură ulei
■ 2 50 ml vin alb sec
1 Încinge cuptorul la semnul 5/190°C. Şterge curcanul cu prosop de hârtie şi aşază-l în tava de copt. Pune în interiorul cavităţii ceapa, dafinul şi lămâia.
2 Combină coaja de lămâie, rozmarinul, sarea de ţelină şi untul şi adaugă piper negru proaspat măcinat. Îndepartează delicat pieliţa şi unge pieptul curcanului pe sub pieliţă cu untul aromatizat – încearcă să nu rupi pieliţa.
Unge curcanul cu ulei, adaugă în tavă vinul şi 160 ml apă şi acoperă cu folie de aluminiu. Dă la cuptor 2 1⁄2 ore. Curcanul este gata atunci când zeama este limpede. Îndepărtează folia în ultimele 45 minute.
3 Transferă friptura pe platoul de servit. Acoperă cu folie de aluminiu şi lasă deoparte până la ora 2 pm.
Pentru Craciun, incearca sa faci si o piftie de curcan!