Ciorbă rădăuțeană
O ciorbă rădăuțeană este un panaceu pentru orice stare de rău ai avea… așa că rețeta pentru această ciorbă trebuie știută de toată lumea.
Ciorba rădăuțeană este ușor de făcut, nu necesită ingrediente complicate și este mai prietenoasă cu stomacul față de sora ei, ciorba de burtă.
Ingrediente pentru 8 porții
1 găină (dacă este în etate, trebuie fiartă foarte mult)
2 legături pătrunjel
3 legături mărar
1 morcov
2 cepe medii
1 gogoșar (sau ardei gras)
1 vârf de cuțit boia iute
50 ml ulei (sau grăsime de la găină)
6 ouă
300 ml smântână
sare/piper
Ciorbă rădăuțeană, mod de preparare:
Pune găina la fiert, fără legume, fără sare, și ține-o pe aragaz pâna cade carnea de pe oase. Dă-o de pe foc și las-o jumătate de oră „să-și dea duhul”.
Între timp, nu sta degeaba! Călește ceapa în untură (sau în ulei) timp de 2 minute. Peste ceapa ușor rumenită, pune morcovul, gogoșarul, mărarul, pătrunjelul – toate tocate. Adaugă, mai apoi, și boiaua și trage totul 3-4 minute la tigaie.
Stinge cu 1/4 cană de apă, pune capacul și înăbușă încă trei minute. Se acrește după gust cu borș.
Legumele astfel sotate se vor pune în supa în care a fiert găina. Mare atentie, căci trebuie adăugate numai după ce supa s-a mai răcit.
După toate acestea, freacă gălbenușurile cu smântână și adaugă puțin câte puțin în oală, amestecând continuu. Pune din nou oala pe foc și dă ciorba în clocot 10 minute.
Citeste și: