Cum se realizează BIOPSIA și ce riscuri presupune această procedură

CONȚINUT VIDEO AVANTAJE

Potrivit Institutului Oncologic Bucureşti, aproximativ 6.000 de cazuri noi de cancer de sân sunt diagnosticate anual în România. La fiecare 3 ore, o femeie moare din cauza acestei maladii. Rata de supraviețuire în România este de doar 63,9% comparativ cu media europeană, de 75%.

Cea mai sigură metodă de confirmare a diagnosticului de cancer este biopsia. Această procedură constă în recoltarea unui fragment de țesut din organism în scopul examinării în laborator. Multe femei suspecte de cancer mamar se îngrozesc numai când aud cuvântul “biopsie”.

Mituri despre biopsie

Există o serie de mituri referitoare la această procedură, cum ar fi acela că este foarte dureroasă sau că, în timpul efectuării ei, există riscul ca celulele cancerigene să se împrăștie în jur.

Dr. Cristian Nicolae, medic primar radiologie și imagistică medicală, ne liniștește cu privire la aceste aspecte: “S-a renunțat la puncție, la partea biopsiei cu ac. Acum se extrag 5 fragmente din leziune cu scopul de a ajuta anatomopatologul să ne furnizeze un rezultat cât mai apropiat de realitate.

Cât despre posibilitatea ca celulele maligne să se împrăștie în jur în cursul efectuării procedurii, există o mică probabilitate ca acele celule să fie diseminate pe trocar. Dar, în momentul în care facem puncție, lăsăm la nivelul leziunii un clips metalic și îi trasăm chirurgului linia pe unde am făcut puncție. Astfel, în momentul exciziei formațiunii tumorale, chirurgul scoate și traseul pe unde a trecut acul. Deci riscul este aproape 0″, precizează medicul.

Citește și 

Tot ce trebuie să știm despre mamografie

De ce fac copiii cancer? 90% dintre cancerele pediatrice descoperite în stadii incipiente se vindecă

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
Publicitate
ELLE
Libertatea
Unica.ro
VIVA!
substantial.ro
Retete
Baby
CSID
Kudika
Descopera.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Cancerul de sân