Cum să faci față tentațiilor culinare

cum să faci față tentațiilor culinare

Ai mâncat până acum mai mult salate, ai uitat gustul pâinii și ai făcut cele mai crunte exerciții de voință pentru a sta departe de dulciuri. Ba te-ai și culcat cu tot cu senzația de foame, pentru că după ora 18 n-ai mai pus nimic în gură. Iată cum să faci față tentațiilor culinare: 

Ne îngrășăm pentru că ne place să mâncăm și pentru că preparatele tradiționale nu sunt sfecla coaptă și nici supa clară de pui sau iaurtul cu 0% grăsimi și fructe de goji. Ne îngrășăm pentru că pe masa noastră se lăfăie porcul în toate splendorile lui: friptură, slănină, cârnați, sarmale, șuncă, chifteluțe. Ne plac maionezele din salate, ultimele modele de prăjituri și torturi. Cafeaua vine la pachet cu prăjitura cu cremă dumnezeiască sau împreună cu felia de tort însiropat cu toată generozitatea.

Cum să faci față tentațiilor culinare

Să zicem, totuși, că ești dintre cele foarte, foarte atente la ce și cât mănâncă. Să zicem că reziști tentațiilor sau că nu ești genul pofticios. Nu înseamnă că ești salvată cu doar atât. Și tu o să te îngrași dacă mănânci  mult mai târziu decât spun nutriționiștii.  Ești genul zen? Ei bine, gurile rele spun că o să te îngrași pentru că vei fi relaxată, fără stresul de la job, pentru că o să fii odihnită (mai mult psihic) și pentru că nu faci multă mișcare.

Ei, păi și ce ne facem? Cum facem să nu sărim… poneiul?  Adică ce să facem ca să nu fie nici greu, nici frustrant?

Las-o moale cu gustatul

Ți se pare exagerat să începem cu necesitatea de a gusta în timpul pregătirii? Crezi că gestul este total nevinovat? Guști de sare, mai pui, guști din nou. Guști să fie bine fiert, copt, prăjit. Guști să fie suficient de dulce, de aromat, de moale, de tare, de, de, de… Ai dreptate în felul tău, să vrei ca totul să fie categoria premium. Dar să și știi de unde vin caloriile în plus. Am zice să nu te stresezi în privința gustului. Mai nesărat e până la urmă mai sănătos. Cui nu-i pasă de tensiunea arterială și de retenția de lichide în organism, n-are decât să-și mai pună în propria farfurie. Iar mai puțin dulce e mai bine decât prea dulce.
Și ceva cu adevărat important: servește-ți masa obișnuită înainte de a te apuca de gătit. Un stomac care ghiorțăie de foame te poate sabota, iar gustatul să nu mai fie doar gustat ci mâncat în toată regula.

Mănâncă numai de foame, nu și de poftă

Dacă ai grijă să păstrezi programul meselor obișnuite, ai toate șansele să ții lucrurile sub control. Mâncatul între mese ar trebui să iasă din „grila de program'. Din păcate lucrurile se întâmplă cam așa: mâncăm acasă, în familie, apoi mai pe după amiază mergem în vizită la mama. Și servim al doilea prânz că deh, nu o putem refuza pentru că se supără. S-a pregătit, draga de ea, și nici nu a mâncat pentru că v-a așteptat să mâncați împreună. Apoi, în weeekend, treceți și pe la soacră, pentru că nu poate fi sărită din schemă. Pune și soacra masa, dar deși e spre seară, masa arată ca un prânz în toată regula, care conține triada aperitiv-fel principal-desert.

Farfurii mici, mestecat înde­lung, concentrare pe mâncare

Porțiile sunt cheia, dintotdeauna. Dacă nu poți suporta să vezi numai două sărmăluțe mici într-o farfurie mare, folosește o farfurie mică. Este un truc vechi, care funcționează. Inspiră adânc înainte de a începe să mănânci, relaxează-te. Mestecă bine, bine de tot, nu arunca în stomac înghițiturile.

Aliază-te cu proteinele, dar prepară-le sănătos

De ce în aproape toate cazurile dieta Dukan are rezultate? Pentru că se bazează pe proteine. Asta poți face și tu. Proteinele conferă senzația de sațietate repede și pe termen lung. Poți mânca un cârnăcior, dar nu prăjit, ci pe grătar. Fără pâine, fără murături. Poți mânca friptură, dar din carne slabă, preparată la cuptor. La fel, fără pâine dar alături de o salată.

Atenție la caloriile lichide!

Pe mese este nelipsit alcoolul, ca element de bază. Și nu numai alcoolul ci și băuturile dulci, alcoolice sau nu. Acestea pot contribui la un aport semnificativ de zahăr și calorii goale, ceea ce poate provoca creșteri în greutate. Nu trebuie să „jignești' pe nimeni refuzând și refuzul tău să pară o manifestare a disprețului la adresa celor care se bucură de alcool. Fii diplomată: „pupă' paharul și apoi caută discret ocazia de a scăpa de conținutul lui.

Rămâi activă

Este scuzabil să nu mai mergi la sală, că doar oameni suntem. Dar măcar încearcă să fii cât poți de activă în mediul tău. După ce se termină masa, nu te trânti pe canapea cu telecomanda în mână. Mergi la bucătărie și spală vasele, joacă-te cu copiii, dansează, ieșiți în familie la plimbare. Nu o să consumi mai multe calorii decât ai oferit organismului la masă, dar măcar poți încercă sa ții balanța într-un echilibru. Fragil, dar echilibru.

Dormi suficient

Privarea de somn, care este destul de frecventă în ultimul timp, poate provoca nedorita creștere în greutate. De ce? Pentru că pune pe jar hormonii și îi face să o ia razna. Este de înțeles că în unele zile te culci la ore cu mult mai înaintate. Dar permite-ți să dormi dimineața mai mult. Sau fură câteva ore după amiaza. Un somn inadecvat, insuficient, cu modificări mari ale ritmului circadian, afectează metabolismul și îi reduce activitatea. Nu vrei asta, sigur nu vrei! Că numai tu știi câte variante ai căutat să îl pui la treabă și să ardă grăsimile.

Controlează-ți nivelul de stres

Deși nu pare să fie așa, motive de stres putem avea tot timpul. Adoptă o atitudine pozitivă și ignoră orice sursă de stres. Persoanele stresate au, de obicei, niveluri ridicate de cortizol, un hormon care este eliberat ca răspuns la stres. Nivelurile ridicate de cortizol pot determina creșterea în greutate, deoarece au fost legate de un aport mai mare de alimente.

Foto: 123rf

Citește și:

Legumele și fructele cu cele mai multe pesticide. Lista completă

Este sănătos să mănânci jumări? Uite ce beneficii au

 

 

 

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Publicitate
Huff
VIVA!
Retete
Baby
TV Mania
Sfatul parintilor
Mai multe din Dieta