Cum să faci cea mai bună piftie de sărbători? Modul de preparare SECRET pentru o piftie delicioasă și curată
La masa de Crăciun sau de Revelion nu lipsește piftia, cunoscutul preparat tradițional. În cărțile de bucate ale altor popoare întâlnim în aspic, fie carne, pește, legume sau chiar ouă. Dacă multe gospodine aleg să pregătească piftie din cocoș sau curcan, cea mai gustoasă și preferata multora dintre noi este piftia de porc.
În funcție de zonele țării, piftia mai este denumită Cotoroage sau răcitură. În Ardeal şi Banat, piftia este servită cu boia dulce sau iute presărată deasupra, cu hrean în oţet sau sos de hrean în smântână.
Locuitorii Moldovei mănâncă piftie cu mămăligă fierbinte şi ardei iute murat în oţet, iar în cei din sud o servesc cu muştar. Indiferent de combinațiile preferate alături de piftie, aceasta este una dintre mâncărurile cele mai consumate de sărbători.
Cum se pregătește piftia?
Pentru că este nevoie de multă materie primă pentru a obține gelatina care coagulează preparatul final, piftia se gătește în cantități mari, iar munca depusă este extrem de solicitantă.
Gelatina se poate obține din picioare de porc, ciolanul de porc, urechile de porc, căpâţâna de porc sau şoriciul. Toate acestea se adaugă la fiert după ce au fost bine pârlite, curățate și spălate.
Lângă ele se poate adăuga carne slabă de porc, cum ar fi bucăți din pulpă sau limbă. Carnea se pune la fiert în multă apă rece cu sare, timp de 4-5 ore, până când carnea cade de pe oase. Este foarte important ca apa să fie în cantitate mare, suficientă și să NU se mai adauge pe parcurs. Astfel, după ce este fiartă carnea, apa să fie la jumătate sau mai puțin din cantitatea de la început.
Carnea se scoate din zeama în care a fiert și se lasă pe un platou la răcit. Ulterior, se curăță de pe oase. Când zeama s-a răcit și ea, se înlătură grăsimea rămasă la suprafață. Apoi, împreună cu usturoiul zdrobit se pune pe foc din nou. Când este aproape de a da în fiert din nou, se acoperă cu un capac și se oprește focul.
Cel mai bun sfat pentru a obține o piftie curată și clară este ca atunci când se strecoară zeama peste bucățile de carne să folosiți o sită cu un strat de tifon și unul de vată din bumbac. Acestea se schimbă în momentul în care resturile din zeamă se îmbibă prea mult. Pentru a se închega, piftia se păstrează într-o zonă răcoroasă, iar apoi la frigider. Se servește rece după câteva ore.
Foto: 123RF