Ce îi sfătuieşte Sfântul Siluan pe cei care nu cred în Dumnezeu

manastirea-sf-pantelimon-muntele-athos

Sf. Siluan – Mănăstirea Sf. Panteliom de pe Sf. Munte

Sfântul Siluan are câteva cuvinte în folosul necredincioşilor. Mulţi sunt cei care deşi botezaţi ortodocşi se declară atei. Ei argumentează că Dumnezeu nu există şi ei nu au ales să fie botezaţi creştini ortodocşi, iar alegerea a fost de fapt aceea a părinţilor.

Însă, viaţa ne pune câteodată în asemenea situaţii în care tot ceea ce credeai până atunci să zădărniceşte, şi, de abia atunci afli de cuvântul lui Dumnezeu. Până atunci ateii ignoră total orice formă de religie. Se spună că poţi alege calea cea dreaptă, a ortodoxiei chiar şi în ultima clipă a existenţei pe acest Pământ.

Dumnezeu nu forţează pe nimeni să vină la el, după cum aţi citit într-un articol anterior, oamenii au dreptul la liberul arbitru. În fiecare clipă poţi alege. Dumnezeu vrea o iubire sinceră nu una interesată.

Sfântul Siluan 

Despre necredinţă a vorbit în cărţile sale Sfântul Siluan Athonitul. Fiul unui ţăran, Simeon Ivanovici Antonov s-a născut în anul 1866, într-o familie numeroasă, cinci băieţi şi două fete. Despre viaţa lăuntrică a învăţat multe de la tatăl său, însă viaţa de tânăr i-a scos în cale multe ispite lumeşti.

Conform orthodoxwiki.org, în urma unui vis rău este trezit chiar de glasul fecioarei Maria, care îl va întoarce din nou pe calea credinţei.

După săvârşirea stagiului militar, la vârsta de 26 de ani a plecat la Muntele Athos şi este pomenit pe 24 septembrie.

Potrivit cuvantul-ortodox.ro, după un timp petrecut pe Sf. Munte, la mănăstirea rusă Sf Panteliom, numită şi Russikon, Simeon este uns la monahism şi este botezat drept Siluan Athonitul.

Citeşte şi Cea mai puternică rugăciune pentru sănătate

Despre necredinţă cu Sfântul Siluan Athonitul

Prin multe încercări a trecut Sf. Siluan pe muntele Athos însă nu a încetat niciodată să creadă. Doar un om cu o experienţă de viaţă ar putea să le vorbească semenilor despre lupta cu necredinţa. Iată mai jos cteva sfaturi pentru cei care afirmă cu tărie că nu cred în bunul Dumnezeu.

  • Siluan spune în cărţile sale că cei care nu cred sunt de fapt persoane copleşite de păcatul mândriei, al egoului. Pentru această categorie de oameni Domnul pare de neînduplecat, un justiţiar care îi pedepseşte, însă, spune Părintele că de fapt, ei cred acest lucru că sunt fără de har.
  • Tot părintele spune că Bisericii ortodoxe i-a fost atribuită sarcina cu ajutorul Duhului Sfânt să-i înveţe pe oameni ce e credinţa în Unul Dumnezeu. Conform credinţei sale, ateii cred că aceste gânduri despre neexistenţa Domnului sunt de fapt trimise de cel Rău.
  • Siluan îi îndeamnă pe cei care nu au credinţă în Puterea Cerească să se roage pentru dobândirea dreptei credinţe astfel: 'Doamne, dacă exişti, luminează-mă şi-Ţi voi sluji din toată inima şi din tot sufletul! ' Această rugă se pare că ajută în aflarea credinţei celei adevărate.
  • Potrivit învăţăturilor sale, Părintele Ceresc îşi iubeşte toţi copiii (oamenii) dar cel mai mult afirmă că îi iubeşte pe aceia care îl caută pe El cu inimă curată, smerită.
  • Marele Siluan, Sfântul rus de la Muntele Athos îi îndeamnă pe oameni să aibă mare grijă la două gânduri şi să nu le dea curs, primul este 'Nu te vei mântui!', iar al doilea, 'Eşti un sfânt!' Se pare că acestea nu vin de fapt de la oameni ci sunt gânduri întunecate primite de la vrăjmaş. Dacă vin aceste gânduri trebuie să ne rugăm pentru îndepărtarea lor.
  • Atunci când omul este năpădit de griji, probleme, boli, pierderi crede că Domnul l-a părăsit sau că l-a pedepsit şi se îndepărtează în loc să se roage mai „abitir” şi să se încreadă în voinţa lui Dumnezeu.
  • Odată ce ne vom smeri, spune Sf. Siluan, e posibil să se termine şi încercările vieţii. Odată ce omul îşi va încredinţa viaţa voinţei Sale va putea să treacă mai uşor peste toate piedicile apărute în calea spre mântuire.

Cum să ne smerim

  • renunţarea la mândrie
  • acceptarea cu bucurie a reproşurilor pentru a ne întări
  • întristarea la auzirea cuvintelor de laudă
  • iubirea tuturor semenilor, nu doar a celor apropiaţi ci şi a duşmanilor: Dacă cineva îţi face rău roagă-te neîncetat pentru sufletul său
  • dacă vrem să ne ajutăm aproapele să-l dojenim cu multă iubire şi grai blând
  • să nu dispreţuim pe nimeni, să nu judecăm aproapele
  • să nu ocărâm

Citeşte şi Rugăciunea care se spune în post

Sursa foto: 123rf.com

 

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Descopera.ro
Diva Hair
TV Mania
Trending news
Mai multe din Spiritualitate