Din învăţăturile părintelui Arsenie Papacioc despre iubirea de semeni
Părintele Arsenie Papacioc a fost unul dintre cei mai iubiţi duhovnici ai poporului nostru. De la el ne-au rămas o serie de învăţături la care orice bun creştin ar trebui să ia seama.
Iată ce ne transmite părintele Arsenie Papacioc referitor la taina iubirii:
„Chiar şi când omul este afectat de nenorociri, nu trebuie să renunţe. Dumnezeu ştie de necazul tău, iar suferinţele te încearcă pentru a te putea defini, pentru ca tu să meriţi să fii încununat de Dumnezeu, căci El asta doreşte.”
„Niciun creştin nu este scutit de crucea sa, pentru că suferinţa e dar de la Dumnezeu! Nu este numaidecât o pedeapsă.”
„Nu este niciodată nimeni degeaba lângă tine, ci este cu ştiinţa lui Dumnezeu, ca tu să-l ajuţi sau să te foloseşti de el, că poate are o putere de duh mai mare. Este o mare greşeală să certăm pe unul sau pe altul! Îi rabdă Dumnezeu şi pe aceia, de aceea i-a şi pus în calea ta, ca să-i rabzi şi tu şi, astfel, să te încununezi!”
„Milostenia nu înseamnă numai să dai din traistă. Milostenie este şi atunci când accepţi un om să stea lângă tine, să îi faci o mângâiere şi să-i descreţeşti fruntea atunci când are un necaz. La Judecata de Apoi vom fi întrebaţi de ce nu am dat mai multă atenţie semenilor noştri.”
„A milostivi oamenii, aici se arată că tu eşti Hristos. Apoi, nu ştii că acela pe care îl ajuţi poate fi chiar Hristos. El nu întinde mâna să-I dai. Dimpotrivă, El întinde mâna să-ţi ofere Împărăţia cerului şi tu nu observi.”
„Ţine minte: cerşetorii sunt personaje biblice, iar tu treci pe lângă mântuirea ta aşa de uşor căci îi dispreţuieşti. Mântuitorul a spus: Însutit veţi primi! Nu se supără Dumnezeu pe greşelile noastre pe cât se supără dacă suntem nepăsători.”
„Există poruncă mare de la Hristos: «Să vă iubiţi unul pe altul». Practic e greu. Nu-i poţi iubi pe toţi. Dar cu niciun chip să nu urăşti! Dacă nu urăşti, nu mai eşti în apă, eşti pe prima treaptă a scării. Treptele merg până la treapta dragostei de sus. Ai posibilitatea să urci dacă nu urăşti. Vei căpăta o bucurie pe care nu ai cunoscut-o.”
„Dacă un om te provoacă, aruncă-i un zâmbet, ca să vadă că nu îi eşti duşman. Un zâmbet, nu un rânjet. Soluţia este să-i zâmbesc, să nu-l urăsc. Păstrează-ţi această sfântă libertate, această curăţire a inimii, pentru că Hristos nu vine în inima ta dacă acolo se află un duşman.”
„Nici inteligenţa şi nici educaţia nu au valoare dacă nu sunt puse în slujba dragostei şi a iubirii.”
„Să iubim frumos, să iubim rana, dar şi pe cel ce a făcut rana!”
Sursă citate: www.crestinortodox.ro
Sursă foto: www.libertatea.ro