Află legenda şosetelor de Moş Nicolae

sosete-de-mos-nicolae

Tu cunoşti legenda şosetelor de Moş Nicolae? Ne-am întrebat adesea de unde provine obiceiul punerii cadourilor de Moş Nicolae şi Moş Crăciun în şosetele călduroase pe care le purtăm iarna.

Ne-am documentat pe faimosul google care ne-a scos la iveală tot felul de poveşti despre sf. Iubit de copii din întreaga lume, Sf. Nicolae, căruia copiii români îi spun – Moş Nicolae.

Citeşte şi Sf. Ierarh Nicolae – ocrotitorul copiilor şi al fetelor nemăritate

Povestea şosetelor de Moş Nicolae

  • Se pare că pe vremuri, în îndepărtata ţară de baştină a Sf. Nicolae, undeva în Asia Mică într-un cătun din Myra, Patara, acum Turcia locuia un ţăran sărac cu familia sa şi cei copiii. Peste acest om a năpădit un mare necaz, i-a murit soţia, astfel că a fost nevoit să se îngrijească singur de cele trei fiice ale sale.
  • Pentru a-şi întreţine îndoliata familie văduvul a trebuit să muncească dublu, iar treburile gospodăreşti au revenit odraselelor sale. Anii au trecut, iar fetele odată ajunse la vărsta măritişului aveau nevoie de zestre pentru animeri un soţ bun.
  • Tradiţia era ca cea care urma să se mărite să aibă ceva zestre strânsă, si pentru că tatăl nu avea de unde a găsit prilej de tristeţe, şi nu ştia cum să facă să îşi mărite fiicele şi să le facă un rost în viaţă.
  • Norocul acestuia a fost că Sf. Nicolae a aflat de supărarea omului şi a făcut tot posibilul să-l ajute, însă voia să rămână anonim, astfel că într-o seară, Moş Nicolae a aşteptat ca toţi membrii familiei ţăranului să cadă la somn şi a pătruns în casa lor sărăcăcioasă şi a adus cu el un sac cu galbeni.
  • Înainte să se pună la somn, fiicele omului după ce au gătat treburile de peste zi şi-au agăţat şosetele spălate pentru a se usca, lângă sobă unde ardeau lemnele. În tot acest timp, binefăcătorul Sf. Nicolae a aşteptat ascuns ca toţi să adoarmă şi a găsit unde să ascundă banii, si unde altundeva putea să-i pună dacă nu într-o şosetă în care a adâncit săculeţul cu bani.
  • Nu mică le-a fost mirarea, când s-au trezit de dimineaţă şi au decoperit marea minune ce-i aştepta în şoseta deja uscată. Cel care a descoperit mica avere a fost chiar văduvul. Marea surpriză i-a făcut sufletul să salte de bucurie, şi s-a gândit că acum poate să îşi mărite una dintre fiice.
  • S-a tot gândit, oare cine i-a dărut aceşti galbeni, însă nu a aflat atunci. Surprizele nu s-au oprit însă aici. A doua seară Sf. cu inimă de aur iar a venit şi a pus o pungă cu galbeni, pentru a o ajuta şi pe a doua fiică a bătrânului să se căsătorească.
  • Minunea care s-a întâmplat deja de două ori i-a dat de gândit văduvului care, curios din fire s-a hotărât că  să stea să păzească gospodăria pentru a descoperi cine e misteriosul om care îl ajuta.
  • Astfel, când a descoperit că acesta era chiar preotul Nicolae a îngenunchiat în faţa sa şi i-a mulţumit din tot sufletul pentru că l-a salvat de la necaz, fără el nu ar fi reuşit să-şi mărite fetele.

Şosetele cu daruri de Moş Nicolae

Se pare că, potrivit sfatulparintilor.ro aşa a luat naştere obiceiul de a pune daruri în noaptea de 5 spre 6 decembrie, în şosete. La noi în afară de acest obicei, de a lăsa cadourile sub formă de citrice, dulciuri, covrigi în şosete mai este şi cel al umplerii ghetuţelor copiilor cu mici atenţii.

De mai mulţi ani s-au confecţionat la scară largă nişte şosete speciale, de obicei de culoare roşie cu verde. Însă, în unele ţări totuşi s-a păstrat tradiţia ca mamele să tricoteze chiar ele aceste şosete pentru fiecare membru al familiei. Astfel că, pentru a nu încurca darurile, fiecare pereche de şosete va avea însemnat numele fiecăruia, iar dacă nu a fost cuminte în timpul anului va fi recompensat cu un cărbune sau cu o nuieluşă.

Pentru cine stă la casă, există tradiţia ca membrii familiei să-şi pună ciorăpeii agăţaţi deasupra sobei. Dacă nu stai la casă nu înseamnă că Moşul Nicolae nu mai vine, s-a modernizat şi el, aşadar puteţi pune oriunde în casă şoseţelele însă aveţi grijă să fie la vedere. Moşul trebuie să ajungă şi la alte familii.

Sperăm că v-a plăcut povestea şi vă dorim ca Moşul Nicolae să aducă daruri de folos.

La mulţi ani, tuturor celor care poartă numele de Nicolae, Niculae, Nicu, Nicoleta, Nicola!

Citeşte şi Ce mai înțeleg copiii din serbările de iarnă

 

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Descopera.ro
Diva Hair
TV Mania
Trending news
Mai multe din Spiritualitate