Ce este meningiomul. Durerile de cap și amețelile se numără printre cele mai frecvente simptome

ce este meningiomul

Meningiomul este cel mai frecvent tip de tumoră primitivă care se dezvoltă la nivelul creierului. El reprezintă aproximativ 30% din tumorile cerebrale.

Conform www.topsante.com, este o tumoră care provine din meninge (membrana care învelește encefalul și măduva spinării) și care, cel mai adesea, este benignă. Meningioamele maligne, care sunt și cele mai agresive, nu reprezintă decât 1% din totalul meningioamelor.

Simptomele meningiomului

Cea mai mare parte a meningioamelor se dezvoltă foarte lent, asimptomatic, adesea de-a lungul mai multor ani. Atunci când tumora se dezvoltă, ea apasă pe creier sau comprimă anumiți nervi sau vase de sânge din creier și determină apariția unor simptome care ar trebui să te îngrijoreze, precum:

  • dureri de cap care se accentuează cu timpul
  • vedere neclară
  • probleme de auz, adesea țiuit în urechi
  • pierderea mirosului, atunci când tumora se dezvoltă între creier și nas
  • slăbiciune în brațe sau în picioare
  • probleme de echilibru
  • probleme de memorie.

Diagnosticul poate fi pus în urma unui examen RMN.

Factori de risc

Specialiștii nu știu, până în acest moment, ce determină multiplicarea incontrolabilă a anumitor celule din meninge. Au fost, însă, identificați anumiți factori de risc:

  • un tratament de radioterapie la nivelul capului
  • predispoziția genetică
  • anumite tratamente hormonale, mai cu seamă administrarea de medicamente derivate din progesteron. Femeile care iau aceste medicamente mai mult de 6 luni au un risc de 7 ori mai mare de a dezvolta meningiom, comparativ cu femeile care nu-și administrează acest gen de tratament.

Citeste si Ce se întâmplă în organismul femeilor după chimioterapie și radioterapie? Diagnosticul dur care se pune în 80% dintre cazuri

Cum se tratează meningiomul

Întrucât meningiomul evoluează lent, examinarea RMN la anumite intervale de timp ar trebui să fie suficientă. Însă, atunci când simptomele devin deranjante, medicul va recomanda ablația chirurgicală.

Dacă tumora este localizată într-o zonă profundă, ca, de exemplu, la baza craniului, este recomandată radioterapia. efectele ei nu vor fi imediate, însă tumora va fi împiedicată să mai crească, ba chiar, uneori, se poate micșora.

Citeste si Care este cel mai eficient tratament pentru tumorile cerebrale

Sursa foto: 123rf

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Sanatate