Cum să nu mai suferim în relații și cu cine legăm relații noi

De la o vârstă ne vine tot mai greu să legăm noi relații de prietenie. Adesea cercul nostru social se restrânge, dacă avem noroc, la foarte puțini prieteni din copilărie, colegi de muncă și părinții colegilor copiilor de la școală. Chiar dacă asta a devenit o provocare, e indicat să nu o desconsiderăm.

Cum să nu mai suferim în relații: calitatea relațiilor ne definește fericirea!

Motivele pentru care merită să acorzi prioritate relațiilor tale:

• Noile studii ce țin de împlinirea personală arată că principalul ingrendient constă în calitatea relațiilor sociale pe care le avem. Cu alte cuvinte, cu cât simți că ai relații de prietenie de calitate, cu atât calitatea vieții tale crește
• De asemenea, studiile arată că persoanele care au relații sociale puternice au un risc redus de boli cardiovasculare, hipertensiune arterială, depresie, anxietate și alte afecțiuni mintale. Mai mult decât atât, oamenii cu rețele sociale bogate au o speranță de viață mai mare.
• Feedback-ul pozitiv și sprijinul din partea celorlalți ne pot ajuta să ne simțim valorizați și apreciați, ceea ce contribuie la dezvoltarea unei stime de sine sănătoase și a încrederii în sine.
• Relațiile sociale pot deschide uși către oportunități de carieră, colaborări profesionale, mentorat și dezvoltare personală. Conexiunile pe care le avem cu ceilalți ne pot expune la noi perspective, idei și experiențe care să ne ajute să creștem și să ne dezvoltăm.

Ești media celor 5 prieteni cu care îți petreci cel mai mult timp!

Nimic mai adevărat! Dacă te analizezi serios vei observa că ești inclusiv în media veniturilor a top 5 prieteni. Pe scurt, tu nu poți crește având mereu aceiași top 5 prieteni. De ce? E extrem de greu de crezut că toți evoluează în același timp, în același mod. Astfel nu trebuie să ne fie frică să renunțăm pe parcurs la unele relații de prietenie. Viețile noastre se schimbă, rolurile se transformă. Mama nu înseamnă că nu mai este mamă doar pentru că nu mai face de mâncare copilului' de 40 de ani. Rămâne mamă în continuare, dar relația capătă o altă formă. La fel se întâmplă și cu relațiile noastre sociale: nu trebuie să ne fie frică să rărim contacul cu oamenii cu care simțim că nu mai avem așa multe lucruri în comun ca în trecut. Dimpotrivă, dacă vrei să evoluezi ca om și relațiile tale trebuie să evolueze!

Cu cine ne împrietenim?

Odată ce am înțeles de ce este important să acordăm prioritate acestui subiect trebuie să înțelegem și cu cine e indicat să creăm relații noi:
• Persoane care împărtășesc valorile și interesele noastre
Legarea de persoane care împărtășesc valorile, pasiunile și interesele noastre ne poate aduce împreună într-un mod autentic și profund. Aceste conexiuni sunt mai susceptibile să fie durabile și satisfăcătoare pe termen lung.
• Oameni pozitivi și susținători
Este important să ne legăm relații cu oameni care ne sprijină și ne încurajează în călătoria noastră personală și profesională. Persoanele pozitive și susținătoare ne pot influența în mod pozitiv starea de spirit și perspectiva asupra vieții.
• Mentori și modele de rol
Legarea de persoane mai experimentate sau mai înțelepte decât noi poate fi extrem de valoroasă. Aceste persoane pot acționa ca mentori și ne pot oferi ghidare, sfaturi și perspective în creșterea noastră personală și profesională.
• Oameni care ne provocă să creștem
Este benefic să ne legăm relații cu persoane care ne provoacă să ieșim din zona noastră de confort și să creștem. Aceste persoane ne pot împinge să ne depășim limitele și să ne atingem potențialul maxim.

În concluzie, este important să alegem să legăm relații cu persoane care împărtășesc valorile noastre, care ne încurajează și ne inspiră să creștem. Persoanele pozitive și susținătoare au un impact pozitiv asupra stării noastre de spirit și ne pot ajuta să ne atingem obiectivele. De asemenea, să legăm relații cu persoane care au domenii de interes comune cu ale noastre poate stimula colaborarea și schimbul de idei. În afară de locul de muncă, școala copiilor și vechile prietenii, putem oricând găsi oameni cu care să ne îmbogățim cercul social prin următoarele locuri/activități:

  1. Evenimente sociale și întâlniri
  2. Conferințe și seminarii
  3. Cluburi și grupuri de hobby-uri
  4. Mediul online
  5. Activități de voluntariat

Mai important de unde și cu cine, este și cum pornești discuțiile/noua posibilă relație. Unor oameni le este foarte natural să lege relații cu alți oameni, aceia sunt oamenii extraverți. Dar și oamenii introverți au nevoie de relații noi și semnificative. Adresarea întrebărilor potrivite e o abilitate care se antrenează. Nu trebuie să meargă totul bine de la început. Depinde de asemenea și care este contextul și momentul potrivit. La nevoie, recomand următoarele întrebări:
• Întrebări ce țin de carieră:
• Cu ce îți ocupi timpul în viața ta de zi cu zi?
• Care este cea mai mare provocare cu care te-ai confruntat în cariera ta și cum ai depășit-o?
▪ Întrebări de adresat la diferite evenimente:
• Ai mai fost la astfel de evenimente? Ești familiarizat cu subiectul?
• Ce ți-a plăcut cel mai mult până acum? Ce ți s-a părut cel mai interesant?
▪ Întrebări legate de hobby-uri și interese:
• Obișnuiești să citești? Sau…ce hobby-uri ai? Obișnuiesc să cer oamenilor recomandări de cărți
• Care e cea mai de impact călătorie pe care ai făcut-o până acum?
▪ Întrebări legate de viitor și obiective:
• Ce îți propui de la noul an/acest job/proiect/călătorie?
• Ce pași sau ce obiceiuri crezi că te vor ajuta sa ajungi acolo?

Cum mă asigur că nu pic de prost în relația cu celălalt?

Tuturor ne e teamă că într-o relație, fie ea și de prietenie, să nu ajungem ca noi să oferim continuu dar să nu primim nimic în schimb. Ei bine, s-au creat niște studii în jurul acestei polemici și s-a ajuns la renumita Dilemă a prizonierului' în care pe termen lung s-a demonstrat că cea mai de succes variantă e să fii tu cel care începe relația cu toată deschiderea și încrederea, iar ulterior răspunzi cu aceeași monedă cu care ți se întoarce răspunsul.

Material realizat de Ciprian Cucu, fizionomist, psiholog, coach, consultant în dezvoltare personală, citirea chipului uman&limbajul trupului.

Cum menții un echilibru între muncă și viața personală. Sfatul psihologului:

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Descopera.ro
Diva Hair
TV Mania
Trending news
Mai multe din Relatii