Legătura dintre depresie și problemele de memorie. Ce se întâmplă la nivelul creierului?

Depresia este considerată boala mileniului și asta pentru că în fiecare an, tot mai multe persoane ajung să se lupte cu această afecțiune medicală. Ignorată la început, depresia se poate agrava și poate favoriza apariția mai multor probleme de sănătate.

În cele mai multe dintre cazuri, persoanele care trec prin episoade depresive au tendința de a trata cu indiferență simptomele bolii, așteptând ca acestea să treacă de la sine. Cu toate că există și situații în care acest lucru se întâmplă, fiind vorba despre depresii ușoare, deseori boala avansează destul de mult, iar cercetătorii atrag atenția că poate influența buna funcționare a creierului.

Care este legătura dintre depresie și problemele de memorie?

Cele mai noi cercetări au scos la iveală o statistică îngrijorătoare. Aproximativ 25% dintre persoanele în vârstă și care se confruntă cu simptomele depresiei prezintă modificări ale creierului, asociate cu îmbătrânirea minții. Ceea ce doresc oamenii de știință să sublinieze este că între depresie și problemele de memorie există o legătură destul de strânsă. Un studiu realizat la Universitatea din Miami a arătat că demența și depresia au o mulțime de simptome comune, printre care și pierderea interesului față de anumite activități, apariția problemelor de concentrare sau de gândire, potrivit dailymail.co.uk. În plus, aceștia sunt de părere că numărul pacienților diagnosticați cu Alzheimer ar putea scădea destul de mult dacă depresia ar fi tratată într-o fază incipientă.

Specialiștii sunt de părere că cei care suferă de Alzheimer suferă și de depresie, mai ales la începutul bolii, atunci când pacienții sunt confuzi și nu realizează cu exactitate ceea ce li se întâmplă.

Ce se întâmplă la nivelul creierului?

După mai multe teste, oamenii de știință au concluzionat că persoanele care suferă de depresie prezintă o serie de modificări la nivelul creierului. Subiecții analizați aveau volume cerebrale mai mici și prezentau un risc cu 55% mai mare de a dezvolta leziuni vasculare sau formațiuni anormale ale vaselor de sânge, asociate cu accidentul vascular cerebral.

Foto: shutterstock.com

Citește și:

Cât de periculoasă este grăsimea depusă în jurul taliei?

Cât de eficient este sucul de merișoare în tratarea infecțiilor urinare? Tratamentul natural la care apelează o mulțime de femei

Cum se transmite virusul înrudit cu HIV care favorizează apariția leucemiei? România, pe lista țărilor cu cele mai multe cazuri înregistrate

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Sanatate