Cancer de colon, afecțiunea care are simptome înșelătoare. Cum îl depistezi la timp?
Cancer de colon, aceasta este afecțiunea care are simptome înșelătoare. Reprezintă cancerul intestinului gros (colonul), localizat în partea inferioară a sistemului digestiv.
Cancer de colon sau cancerul rectal, așa cum mai este cunoscut, este cancerul care apare în zona ultimilor centimetri din colon. Adesea, aceste tipuri de cancer se numesc cancere colorectale.
Cancer de colon. Care este cauza apariției?
Când spui cancer de colon, în cele mai multe dintre cazuri te gândești la apariția unor formațiuni tumorale benigne numite polipi adenomatoși. În timp, unii dintre acești polipi urmează o evoluție malignă, transformându-se în adenocarcinoame. Polipii pot fi reduși ca dimensiune și aproape asimptomatici. De aceea, medicii recomandă controale periodice, acestea putând să prevină cazurile de cancer de colon prin identificarea și îndepărtarea polipilor înainte să devină cancerigeni.
Chiar dacă medicii pun tot mai des diagnosticul de cancer de colon, o cauză exactă care să ducă la apariția acestei boli nu a fost determinată. Factori declanșatori pentru acest tip de cancer pot fi:
- dieta necorespunzătoare, bazată în special pe grăsimi
- consumul excesiv de alcool
- fumatul
- factorul ereditar
- existența unor boli intestinale inflamatorii printre care se numără: rectocolita ulcerohemoragica și boala Crohn
Cancer de colon. Simptome
Medicii pot depista dacă o persoană prezintă riscul de a suferi de cancer de colon analizând o serie de simptome care pot să apară. Organismul reacționează de fiecare dată când ceva nu este tocmai în regulă, astfel că dacă apar aceste semne, iar în timp starea de sănătate nu se ameliorează, atunci se impune vizita la medic și realizarea unor investigații amănunțite, riscul de a suferi de cancer de colon fiind foarte mare. Uite ce simptome apar frecvent în cazurile de cancer de colon:
- diaree sau constipație care durează mai mult de o lună
- sângerări rectale sau scaune sangvinolente
- crampe abdominale
- gaze
- dureri abdominale
- senzația că intestinul nu s-a golit complet
- slăbiciune fizică
- oboseală
- pierdere inexplicabilă în greutate
Cancer de colon. Stadii
Există mai multe stadii care trebuie luate în calcul când vorbim despre cancer de colon. În funcție de acestea, medicii decid cum trebuie să procedeze și ce tratament să aleagă pentru pacient.
- Cancer de colon- stadiul I: celulele canceroase apar la nivelul mucoasei colonului sau rectului, dar nu s-au extins dincolo de aceasta
- Cancer de colon- stadiul II: cancerul a depășit peretele colonului sau rectului, dar nu s-a răspândit la noduliii limfatici apropiați
- Cancer de colon-stadiul III: cancerul a invadat nodulii limfatici apropiați, dar nu a afectat încă alte părți ale corpului
- Cancer de colon- stadiul IV: cancerul a produs metastaze în regiuni îndepărtate de colon, cum ar fi alte organe: ficat sau plămâni
Cancer de colon. Diagnostic
Înainte de a pune un diagnostic concret: cancer de colon, medicii solicită mai multe investigații pentru a se asigura că pacientul are această problemă de sănătate. Mai exact, specialistul poate cere efectuarea unei colonoscopii, unei colografii CT, a unui RMN pentru zona abdomenului și pelvisului sau va cere examinarea histopatologică a ţesutului tumoral.
Cancer de colon. Cum poate fi prevenit?
Înainte de a trata un cancer de colon, specialiștii atrag atenția oamenilor să își îndrepte atenția către prevenție. Mai exact, acest tip de cancer ar putea fi prevenit adoptând un stil de viață sănătos, din care dieta echilibrată și sportul să nu lipsească. În plus, orice semn transmis de organism ar trebui investigat, un diagnostic pus la timp oferind șanse mai mari de vindecare.
Foto: shutterstock.com
Citește și:
Cancer de piele. Cum arată și care sunt cele mai întâlnite tipuri?