Alimentele recomandate în timpul chimioterapiei trebuie să țină cont de efectele secundare ale acestui tip de tratament. Greața, lipsa poftei de mâncare, intoleranța la mirosuri, modificarea gustului sunt resimțite rfecvent. Ce se poate mânca, totuși, pentru ca organismul să primească nutrienții necesari?
Carențele nutriționale intervin adesea în timpul chimioterapiei. Acestea reduc rezistența organismului și întârzie procesul de vindecare. Organismul deja slăbit poate suferi infecții diverse. Pentru a primi din toate cele necesare, se recomandă:
Ginnsengul și ghimbirul, adăugate în infuzii, ajută împotriva grețurilor. Dar acestea sunt cotraindicate celor care au gastrită, o complicație frecventă în cancer.
Se recomandă gătitul la abur, fiertul și coptul. Alimentele recomandate în timpul chimioterapiei se pot încălzi sau prepara și la cuptorul cu microunde.
Trebuie să eviți prăjirea și să nu consumi alimente crude sau gătite doar parțial. Nu te apropia de preparatele din carne crud-uscate și nici într-un caz de cele afumate.
Toxicitatea pe care o provoacă chimioterapia în organism cere o hidratare susținută. Apa ajută la eliminarea toxinelor. Aportul de apă se referă și la sucurile naturale, infuziile recomandate și apa conținută în iaurt. Supele, de asemenea, mai ales dacă nu sunt prea sărate, contribuie la hidratare.
Mihaela Serea
Foto: shutterstock