Ești dependentă de rețelele sociale? Iată câteva sfaturi pentru a scăpa de a da scroll continuu

Ești dependentă de rețelele sociale și de jocuri? Petreci ore în șir derulând videoclipuri și fotografii din aplicațiile de rețele sociale, iar după o perioadă lungă de timp te simți vinovată, îngrijorată de timpul pierdut? Ești anxioasă și plină de angoase? Iată câteva soluții de la specialiști:

E un lucru știut: nu putem scăpa de rețelele sociale și de derularea nesfârșită ((scrolling) a fotografiilor și videoclipurilor de pe telefoanele noastre, odată ce deschidem aceste aplicații. La fel este și în cazul jocurilor de pe telefoane mobile sau console. Dar te-ai întrebat vreodată de ce suntem atât de atrași în aceste dependențe bazate pe tehnologie? Care este calea de ieșire ca să preluăm controlul asupra timpului nostru?

Există o carte scrisă de Catherine Knibbs, în care ni se oferă câteva sfaturi pentru a scăpa de dependența de social media. Iată un citat din această carte:

„Când ne angajăm în rețelele sociale sau intrăm în jocurile de noroc, ne deconectăm de corpul nostru și nu mai suntem prezenți în propria realitate. Astfel că uităm de noi prin interacțiunea cu mass-media și în felul acesta trec ore în șir. Acesta este unul dintre motivele pentru care suntem „prinși' într-o altă realitate', a spus Knibbs.

Derulați imagini și clipuri la nesfârșit de pe telefon și asta vă sporește stresul? Acest lucru se numește doomscrolling

Cartea lui Catherine Knibbs încearcă să ne facă conștienți de motivul pentru care folosim tehnologia așa cum o facem și cum putem recunoaște când sunt necesare intervenții pentru a ne stăpâni utilizarea tehnologiei. Și a scăpa din capcană.

Schimbarea comportamentelor de dependență în jurul tehnologiei ar putea îmbunătăți sănătatea mintală, productivitatea, precum și obiceiurile de somn și dietă.

Dar de ce suntem dependenți de tehnologie în primul rând?

Acest lucru se datorează unei combinații de factori: nevoia noastră de a aparține unei comunități, grup social, de a ne simți iubiți și îngrijiți și felul în care companiile proiectează produse pentru a ne minți că avem nevoie de o mulțime de lucruri.

„Pentru unii oameni, rețelele sociale și jocurile oferă un spațiu de salvare a vieții. Jocurile oferă oamenilor un spațiu de conectare și de combatere a altor sentimente care există în viața lor, cum ar fi singurătatea, anxietatea, depresia', a spus Knibbs, un psihoterapeut specializat în trauma on line.

Oamenii povestesc cum comunitățile online îi fac să se simtă ca și cum sunt alături de ei și îi înțeleg, îi văd și au aceleași interese. „Acest lucru îi poate ajuta atunci când se simt singuri și au nevoie de sprijin.'

Primul pas de conștientizare este să înțelegeți trucurile pe care companiile de tehnologie le folosesc pentru a vă face dependent de aplicațiile și dispozitivele lor. Ei „creează produse care ating în mod deliberat dorințele și nevoile noastre interioare și intime, astfel încât să ne păstrăm atenția asupra acestor produse', spune ea. Și acele nevoi sunt: ​​dorința de a fi recunoscut, văzut, prețuit, iubit și necesar, și teama de a rata lucruri interesante.

Evitarea respingerii și abandonului se află în centrul a ceea ce facem zilnic, în special pe rețelele de socializare. „Ne naștem pregătiți să socializăm și, în acest sens, avem o nevoie primordială de a-i determina pe alții să aibă grijă de noi pentru a preveni să fim respinși și abandonați”, spune Knibbs.

Dorința de noutate, entuziasm și recompensă

Sfaturi pentru a aborda dependența de rețelele sociale și pentru a începe să reluați controlul

  1. Începe să scrii un jurnal cu motivele pentru care accesezi zilnic rețelele sociale.
  2. Încearcă să te critici cu privire la situațiile în care îl folosești
  3. Răspunde la întrebarea: Ce nevoi încerc să acopăr când deschid Facebookul, Instagramul sau Tik Tok-ul?
  4. Observă când ai intrat prima dată săptămâna aceasta pe aplicații: ce ai făcut, unde ai fost și la ce oră ai observat prima dată „pofta de a deschide aplicațiile, etc.'
  5. Aflați dacă utilizarea tehnologiei este utilă și intenționată sau nu. Îți folosești acest lucru?
  6. Observați tipurile de lucruri pe care le căutați online, cu care interacționați, derulați sau treceți cu mouse-ul sau cu degetul?
  7. Ți-ai transformat culorile de pe fundal în alb-negru?
  8. Eliminați notificările din aplicații sau din ecranul de pornire.
  9. Instalează alerte de timp care îți spun când ai petrecut o anumită perioadă de timp online.
  10. Faceți meditație și alte practici de mindfulness. Stai în liniște, deconectată de tot și de toate.

Scopul final, spune Knibbs, este „să ajungeți la o stare în care să simți că tehnologia te ajută cu adevărat și că NU este o supapă de evadare'.

Cum să nu mai suferim în relații și cu cine legăm relații noi

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Kudika
Descopera.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Relatii