De ce este important să înlocuiești dinții lipsă

de ce este important să înlocuiești dinții lipsă

Fie că lipsește din naștere (anodonție), fie că a fost extras, lipsa unui dinte creează o serie de inconveniente (iar cele estetice nu sunt de neglijat) care impun înlocuirea acestuia. Dr. Mihaela Dan, specialist ortodont, ne spune de ce este important să înlocuiești dinții lipsă și de ce nu trebuie să amâni foarte mult acest moment. 

Iată, așadar, cele mai importante motive pentru care ar trebui să mergi la dentist ca să-ți înlocuiască dintele lipsă.

Îți poate afecta stima de sine

Lipsa unui dinte din față sau chiar dintr-o zonă laterală este vizibilă atunci când vorbești sau zâmbești, lucru care-ți poate crea un complex major. Astfel, încrederea în sine poate avea serios de suferit.

Citeste si Cât de importantă este stima de sine și cum pot fi învățate fetițele să se aprecieze mai mult

Poți avea dificultăți în mestecarea alimentelor

Odata cu dificultatea de a mesteca alimentele, pot apărea și tulburari digestive și de absorbție a elementelor nutritive din alimente: “Atunci când o persoană nu poate mușca din alimente și nici mesteca în mod corespunzător, va tinde fie să mănânce mai puțin, fie să opteze numai pentru alimente moi, dar care, din păcate, nu furnizează toate substanțele nutritive de care organismul are nevoie. Pe de altă parte, dinții rămași vor fi suprasolicitați, existând riscul apariției unor fisuri sau a uzurii în exces', atenționează medicul stomatolog Mihaela Dan.

Dinții vecini pot să se deplaseze

Dinții cresc la orice vârstă până când întâlnesc un obstacol, iar fără un dinte învecinat care să îi susțină, există șanse mari ca aceștia să se deplaseze: “Deplasarea unui dinte îi poate destabiliza rădăcinile, ba, mai mult, migrarea lui va împiedica realizarea unor implanturi sau lucrări corecte în viitor, ceea ce va impune îndreptarea dinților cu aparat dentar', mai spune specialistul.

Poți dezvolta parodontoză

Dinții care s-au deplasat nu mai au rădăcinile atât de puternice, ceea ce produce retracție gingivală, osoasă și determină apariția pungilor parodontale.

Poți face carii

Întrucât dinții înclinați nu mai pot fi periați corect, este mult mai ușor să apară carii dentare: “Este ușor ca bacteriile să se adune în spațiul în care s-a aflat dintele lipsă și la fel de ușor este ca această zonă să fie neglijată în timpul rutinei de îngrijire dentară. Înlocuirea dintelui lipsă va favoriza o igienă orală mai eficientă, prevenind apariția halitozei sau a gingivitei', spune doamna doctor Mihaela Dan.

Citeste si De ce sângerează gingiile. Cele mai frecvente 6 cauze ale acestei probleme

Poți avea dificultăți de vorbire 

Rolul dinților în vorbire este unul major: “Oamenii folosesc dinți pentru a forma anumite cuvinte și a le pronunța în mod corespunzător. Deși, în general, fonația se adaptează destul de repede după extracția unui dinte, unele sunete pot fi modificate', mai spune specialistul.

Aspectul facial se poate schimba

Atunci când dinții din zona laterală lipsesc în număr mare, obrajii se înfundă, etajul inferior al feței scade, rezultând un aspect îmbătrânit.

Oasele se pot atrofia

Masa osoasă a maxilarului este menținută prin stimularea mestecării și a mușcăturii. Când lipsește un dinte, zona osului unde s-a aflat acest dinte nu mai primește o astfel de stimulare și începe să dispară. Procesul este numit resorbție osoasă.

Iată, așadar, de ce este important să înlocuiești dinții lipsă: poate avea consecințe grave asupra sănătății, aspectului fizic și vieții de zi cu zi, fapt pentru care înlocuirea lui este absolut necesară.

Citeste si Cum ar trebui să consumi guma de mestecat pentru a nu avea probleme de sănătate?

Sursă foto: shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Psychologies
Mai multe din Sanatate