Care este cel mai eficient tratament pentru tumorile cerebrale

tratament pentru tumorile cerebrale
Un diagnostic de tumoare cerebrală cade ca un trăsnet pe noi, mai ales dacă este vorba despre o persoană apropiată. Din nefericire, acest diagnostic este asociat cu ideea de moarte. Din fericire, există tratament pentru tumorile cerebrale, iar moartea nu mai pândește chiar după colț.

Cum se formează tumorile cerebrale și de câte feluri sunt

În mod normal, celulele din interiorul creierului se dezvoltă, cresc, îmbătrânesc , apoi mor, iar locul lor este luat de celule noi, care urmează același proces. Există, însă, situații în care celulele bătrâne nu mor la timp sau apar celule noi de care nu este nevoie, astfel încât iau naștere aglomerări de celule. Acestea sunt tumorile.
Nu toate tumorile pot fi denumite cancer, prin urmare, tumoarea formată la nivelul creierului este denumită tumoare cerebrală.
Tumorile cerebrale se împart în
  • tumori cerebrale primare, care se formează la nivelul ţesutului cerebral, al terminaţiilor nervoase din creier, al membranelor cerebrale, al oaselor craniului sau al ţesutului muscular care acoperă craniul;
  • tumorile cerebrale secundare, care se extind de la alte organe (plămâni, sâni, prostată, etc.) la creier, formând metastaze. 25% din cancere provoacă metastaze cerebrale.

Ce persoane sunt predispuse la tumori cerebrale

Deși nu se cunosc cu exactitate cauzele, cercetările indică faptul că unele tumori cerebrale sunt ereditare. Cât despre factorii de risc care stau la baza formării acestora, menționăm:
  • Sexul: Tumorile cerebrale sunt întâlnite mai des la bărbaţi, iar menengioamele sunt întâlnite mai des la femei
  • Rasa umană: Toate tumorile cerebrale sunt întâlnite mai des la rasa albă.
  • Vârsta: Tumorile cerebrale sunt întâlnite mai frecvent la persoanele cu vârsta peste 70 de ani.
  • Istoricul familial: Persoanele care au rude, care suferă de gliom cerebral, au o predispoziţie mai mare de a suferi de tumori cerebrale.
  • Alți factori de risc: traumele craniene, expunerea la radiaţii, la unii viruşi, la unele vopseli chimice şi la unii hormoni.

Care sunt simptomele tumorilor cerebrale

Dacă observi că experimentezi cea mai mare parte dintre următoarele simptome, este cazul să te prezinți urgent la medicul neurolog:
• Durerea de cap, în special cea care apare noaptea
• Greaţa, vomitatul, vederea dublă sau înceţoşată
• Leşinul
• Dezechilibru
• Amorţeala brațelor și picioarelor şi lipsa de putere
• Pierderea memoriei, defecte de vorbire

Cum se stabileşte diagnosticul pentru tumorile cerebrale

Diagnosticul de tumoare cerebrală se pune în urma unui consult neurologic. Medicul îți va recomanda câteva investigații precum tomografia cerebrală (CT) și imagistica cerebrală cu rezonanţă magnetică (RMN). În cazul unor tumori cerebrale este necesară efectuarea biopsiei.

Cel mai eficient tratament pentru tumorile cerebrale

În funcţie de tipul, localizarea, mărimea tumorii cerebrale, există 3 opţiuni de tratament: intervenția chirurgicală, radioterapia şi chimioterapia. Metoda standard de tratament pentru toate tumorile benigne, în funcţie de localizarea acestora, este intervenţia chirurgicală.
De regulă, atunci când tumorile cerebrale benigne sunt extirpate în totalitate, nu mai este cazul administrării unui alt tratament. Însă, în cazul tumorilor cerebrale maligne, atunci când tumoarea nu este extirpată în totalitate în urma intervenţiei chirurgicale, după tratamentul chirurgical se vor recomanda ședințe de radioterapie şi chimioterapie.
Radioterapia se administrează la nivelul întregului creier sau, în funcţie de tipul şi localizarea tumorii, sunt administrate radiaţii cu energie foarte ridicată, pe baza unei metode denumită radioterapie stereotaxică. În general, radioterapia este administrată în prima lună după intervenția chirurgicală. Scopul acestui tratament este distrugerea celulelor tumorale sau inhibarea dezvoltării acestora.
În cazurile în care localizarea tumorii face imposibil tratamentul chirurgical, medicul va recomanda tratamentul cu radiaţii. Schema de administrare a radioterapiei depinde de tipul tumorii, diametrul acesteia, vârsta şi starea neurologică a pacientului.
În concluzie, nimeni nu trebuie să se teamă de tratamentul administrat în cazul tumorilor cerebrale iar diagnosticul trebuie stabilit fără întârziere. Consultarea unui medic neurochirurg, care are experienţă în domeniul tumorilor cerebrale, va reduce durata intervenţiei chirurgicale, iar pacientul va putea reveni mai repede la viaţa normală.
Citeste si 
Sursa foto: shutterstock
Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Sanatate