Ce conține croasantul pe care îl mănâncă zilnic copiii tăi? Te vei îngrozi!

 

Cu toții știm că zahărul care este prezent în multe tipuri de preparate, mai ales în dulciuri și prăjituri face foarte mult rău organismului. Cu toate aceste, cele mai nocive sunt cele din comerț, iar un exemplu bun în acest sens este croasantul.

Un studiu privind calitatea croasanților realizat de Asociația Pro Consumatori (APC) a demonstrat câți aditivi și substanțe sintetice se găsesc în mărcile care se găsesc pe piață.

Astfel, pentru acest studiu s-au achiziționat, în prima decadă a lunii martie anul curent, 61 de sortimente de croasanți distribuite în mai multe lanțuri de magazine și hipermarketuri cunoscute în România.

Specialiștii au demosntrat că aceste produse conțin anumite substanțe și aditivi alimentari care cresc riscul de apariție al unor afecțiuni medicale, dacă ele sunt consumate constant și pe termen lung.

Ce ingrediente conține de fapt croasantul din comerț?

Iată care sunt de fapt ingredientele regăsite în compoziția sortimentelor de croasanți analizate: apă, ulei de floarea soarelui, ulei de rapiță, ulei din semințe de bumbac, ulei de palmier, grăsime de palmier,  lapte praf degresat, praf de ou, pudră din gălbenuș de ou, gălbenuș de ou îndulcit cu zaharoză,  ou integral, alcool etilic, zer praf, sirop de glucoză-fructoză, sirop de zahăr invertit, zaharoză,  proteine din lapte, proteine din zer praf, unt de cacao, unt, proteine din grâu, extract de malț de grâu, ou pasteurizat, amidon modificat, amidon de orez, amidon din porumb, drojdie, sare iodată și miere.

În cele 61 de produse analizate s-au identificat 29 tipuri de aditivi alimentari, după cum urmează: mono și digliceride ale acizilor grași, propionat de calciu, sorbat de potasiu, citrat de sodiu, caroteni, carmin, sorbitol, gumă guar, gumă de celuloză, acid malic, poligliceroli esteri ai acizilor grași, celuloză microcristalină, acid tartric, lecitină de soia, pectine, acid citric, acid sorbic, alfa-tocoferol, alginat de sodiu, difosfat disodic, acid fosforic, carboximetilceluloza, sirop de malitol, acid ascorbic, ester diacetil tartric, poliricinoleat de poliglicerol, stearoil lactilat de sodiu, dioxid de titan și acetat de sodiu.

În sortimentele analizate s-au identificat şi o serie de arome artificiale, cum ar fi: aromă de caise, aromă de cireșe, aromă de căpșuni, aromă de unt, aromă de alune de pădure, aromă de vanilie, aromă de ciocolată, aromă de caramel, aromă de vin spumant și arome nedefinite, scrie ziuaconstanta.ro.Aromele sunt adăugate produselor alimentare pentru a le da sau modifica mirosul și/sau gustul.

Ce spune analiza informațiilor nutriționale?

Valoarea energetică per 100 grame produs variază între 307,06 kcal și 488 kcal. Conform Ordinului nr 1563/2008 emis de Ministerul Sănătăţii, copiilor nu le sunt recomandate produsele cu peste 300 kcal per unitatea de vânzare.

Cantitatea de lipide per 100 grame produs variază între 12 grame și 30 grame, iar cantitatea de acizi grași saturați per 100 grame produs variază între 3,4 grame și 15 grame. 41% din produsele analizate conţin o cantitate mai mare de 5 grame acizi graşi saturaţi. Astfel de produse nu sunt recomandate copiilor, potrivit aceluiași ordin.

Cantitatea de carbohidrați per 100 grame produs variază între 43 grame şi 63 grame, iar cantitatea de zaharuri per 100 grame produs variază între 9 grame şi 28 grame. 26% din produsele analizate conţin o cantitate de zaharuri de peste 15 grame per 100 grame produs, adică între 16 grame zahăr şi 28 grame zahăr per 100 grame produs. De asemenea, aceste produse nu sunt recomandate copiilor din aceleași considerente.

Cantitatea de fibre per 100 grame produs variază între 1 gram şi 3,1 grame. Cantitatea de proteine per 100 grame produs variază între 3,1 grame și 9,4 grame. Cantitatea de sare per 100 grame produs variază între 0,1 grame și 0,9 grame.

Concluzii

  • 92% dintre croasanții analizați conțin conservanți!
  • 82% dintre croasanții analizați conțin arome sintetice!
  • 77% dintre croasanții analizați conțin acid citric!
  • 75% dintre croasanții analizați conțin între 5 și 10 aditivi alimentari!
  • 61% dintre croasanții analizați conțin câte 2 conservanți!

„Inventat de către austrieci cu mai bine de 400 de ani în urmă, în timpul asediului Vienei de către otomani, croissantul a devenit simbolul micului dejun franţuzesc. Numai că acest produs fabricat în sistem industrial nu are nimic în comun cu cel tradiţional realizat în unităţile de alimentaţie publică de notorietate. Reţeta croissantului tradiţional conţine făină, unt (70% din cantitatea de făina folosită), apă, lapte (20% din cantitatea de făina folosită), zahăr, drojdie, sare şi ouă.

Din păcate, croasanții comercializați în supermarket constituie pachețelul multor copii, dar, puţini părinţi cunosc faptul că aceste sortimente de croasanți au o încărcătură chimică foarte mare, constituită din conservanți, coloranţi, acidifianţi, emulsifianţi şi arome sintetice. Croasanții sunt produse hipercalorice, cu un conţinut ridicat de grăsimi saturate şi zahăr sub diverse forme, fapt care nu le recomandă să facă parte din alimentaţia copiilor, a femeilor însărcinate şi a celor care suferă de boli cardiovasculare, renale şi sindrom metabolic,' a spus Conf. univ. dr. Costel Stanciu, președintele APC.

Foto: 123rf.com

Mihaela Tudor

Citește și:

Lista alimentelor bogate în substanțe naturale. Trebuie să le incluzi în meniul tău

Coloranții maro, un adevărat pericol pentru sănătatea ta

Terapii inovative pentru tratarea scoliozei la copii şi adolescenţi

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Sanatate