Andreea Marin și Smiley luptă împotriva violenței față de copii: „Nu este normal să vedem copii jigniți sau bruscați”
Violența împotriva copiilor este un fenomen invizibil, dar extrem de răspândit în România. Peste 13.500 de cazuri de diferite feluri de abuz împotriva copiilor au fost înregistrate în 2015, conform unui studiu al Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție .
Cu toate că ultimele statistici sunt îngrijorătoare, specialiștii estimează că numărul real al cazurilor de abuz împotriva minorilor este mult mai mare, deoarece multe dintre ele nu sunt raportate. Dintre cazurile înregistrate, majoritatea constă în abuz emoțional (1.740) și neglijență (9.625), în timp ce numărul abuzurilor fizice ajunge la 1.164.
UNICEF România spune „Nu e normal să fie normal, violența împotriva copiilor este inacceptabilă!'
UNICEF ia atitudine în România și desfășoară, între martie 2017 – martie 2018, campania de conștientizare „Nu e normal să fie normal', prin care semnalează că violența împotriva copiilor nu trebuie tolerată sau acceptată. Smiley și Andreea Marin, ambasadori naționali pentru UNICEF în România, au dat startul campaniei prin publicarea unor videoclipuri care ilustrau un moment obișnuit din viața de zi cu zi, în timp ce în background se întâmpla o scenă de violență împotriva copiilor. Cei doi au reușit să obțină reacțiile dorite din partea comunitățiilor online, un număr mare de fani atenționându-i despre cele întâmplate în spatele lor.
„Îi apreciez foarte mult pe părinții mei pentru modul în care m-au crescut și m-au educat, fiind un real sprijin și o inspirație pentru mine. Cred că orice părinte trebuie să fie un exemplu pentru copii, să fie o portavoce a bunătății și a respectului. De aceea, mi se pare important ca toată lumea să fie conștientă că nu este normal să vedem copii agresați și, cu atât mai puțin, să rămânem indiferenți în fața unui astfel de comportament', a declarat Smiley, Ambasador Național pentru UNICEF în România din 2013.
Și Andreea Marin, Ambasador Național pentru UNICEF în România din 2007, se pronunță vehement în ceea ce privește violența împotriva copiilor:
„Am norocul să mă bucur de un copil frumos și iubitor, însă știu că meseria de părinte, cu toate că este cea mai frumoasă, este una plină de provocări, pe care trebuie să le depășești zi de zi. Însă soluția nu este și nu va fi niciodată violența – nu este normal să vedem copii jigniți sau bruscați. Mai mult, nu este normal să tăcem și să trecem mai departe. Mă bucur că UNICEF în România aduce astfel de nereguli pe agenda publică și își propune să protejeze dreptul celor mici la o copilărie fericită', a spus și Andreea Marin.
Pentru a descoperi mai multe informații despre campania „Nu e normal să fie normal', desfășurată de UNICEF în România, puteți accesa site-ul UNICEF.
Cum privesc părinții români violența împotriva copiilor
Statisticile citate mai sus relevă faptul că cele mai multe cazuri de violență împotriva minorilor se petrec într-un mediu familial – 12.616 de cazuri din totalul de 13.500. De altfel, 54% dintre părinții români ridică vocea la copiii lor atunci când greșesc, în timp ce 11% îi lovesc sau îi trag de păr, arată rezultatele unei cercetări desfășurate de UNICEF România . De asemenea, 30,1% dintre părinții din România consideră că pedeapsa este un rău necesar.
Citește și:
O nouă șansă la educație pentru copiii din medii vulnerabile
Elevii pot beneficia de meditații gratuite pentru admiterea la facultate