Terapii inovative pentru tratarea scoliozei la copii şi adolescenţi

Terapii inovative pentru tratarea scoliozei la copii şi adolescenţi

Nu mulți oameni știu că aproximativ 60.000 de copii din România suferă de scolioză, care este o afecţiune caracterizată de curbarea coloanei vertebrale. Această boală are consecinţe deosebit de grave atât în plan medical, cât şi psihic şi social.

Vestea bună este că, astăzi, scolioza poate fi tratată eficient cu ajutorul a două terapii inovative: Terapia Vojta şi Terapia după principiile Schroth. Prin aceste terapii sunt prevenite complicaţiile şi chiar operaţia.

„Scolioză afectează postura, mersul, calitatea somnului, dar şi procesul respirator, însă această tinde să devină mai mult decât o problema medicală. Din experienţă de la centru, am constatat că scolioză afectează inclusiv imaginea şi stimă de sine. Copiii se simt jenaţi de postura pe care o au şi de reacţiile celor din jur, se simt inconfortabil purtând corsetul la şcoală sau în grupul de prieteni şi ajung astfel să îşi limiteze relaţiile sociale. Tocmai de aceea, încurajez părinţii, că începând cu vârstă de 8 ani, să meargă cu cei mici la o şedinţa de evaluare posturală, astfel încât să determine eventualele anomalii şi să înceapă un program personalizat de fizioterapie, ce cuprinde şedinţe de terapie Vojta şi terapie după principiile Schroth', a declarat Bogdan Goga, fizioterapeut al centrului Terapie pentru Mişcare.

Terapia Vojta recreează modele ideale de mişcare

Fizioterapeutul a mai explicat că, în cazul copiilor care suferă de scolioză, modelele de mişcare sunt alterate. Din acest motiv, acestea trebuie reînvățate. În lipsa unor terapii care să îi ajute pe pacienţi în redobândirea biomecanicii corecte a corpului, există riscul că afecţiunea să se agraveze.

„Terapia Vojta a fost concepută de profesorul căruia îi poartă numele, un renumit medic neurolog pediatru, care a observat în vastă să experienţă că, prin activarea anumitor zone ale organismului, sunt obţinute reacţii reflexe. Prin terapia Vojta pot fi stimulate două modele de mişcare reflexă: târârea reflexă şi rostogolirea reflexă, considerate a fi modele de mişcare ideale, perfecte din punct de vedere al eficienţei biomecanice. Practic, prin terapia Vojta se transmite la nivel neurologic un model de mişcare corect, ideal, pe care copilul, prin practică, şi-l va însuşi, înlocuind vechile obiceiuri de mişcare', a adăugat fizioterapeut Bogdan Goga.

Prin terapia Vojta creierul recepţionează un model superior de mişcare ce contribuie la simetrizarea şi controlul eficient al muşchilor de la nivelul coloanei vertebrale. În cazul terapiei după principiile Schroth, se utilizează exerciţii de respiraţie tridimensională şi postura, astfel încât să îi fie redată organismului poziţia corectă a coloanei vertebrale.

„Fiecare terapie are specificul ei şi un aport în vindecarea organismului, iar terapia Vojta este ideală în tratarea scoliozei la copii alături de terapia tridimensională după principiile Schroth. Dacă prin Vojta contribui la un mai bun control al muşchilor copilului, prin Schroth este antrenat acest control pentru a creşte forţă acestui proces', a declarat fizioterapeut Bogdan Goga.

Terapia Vojta şi terapia tridimensională după principiile Schroth sunt parte a programului de fizioterapie personalizat, indicat copiilor şi adolescenţilor cu scolioză. Acestea dau rezultate foarte bune mai ales dacă pacientul se prezintă din timp la specialist şi cooperează în vederea efectuării cu maximă eficientă a celor două terapii.

Terapie pentru Mişcare este un centru de fizioterapie ce abordează integrativ problemele pacientului prin utilizarea unor practici moderne precum: terapia Schroth, terapia Vojta, osteopatia, recuperarea uroperineala, drenajul limfatic, fizioterapia, stimularea electrică funcţională, terapia Bowen, kinetoterapia, terapia manuală, kinesiotapingul, reeducarea posturală, crioterapia şi masajul.

 Mihaela Tudor

Citește și:

Lista alimentelor bogate în substanțe naturale. Trebuie să le incluzi în meniul tău

Îți plac alimentele intens colorate? Gândește-te de două ori înainte să le pui în farfurie

6 motive pentru care nu ar trebui să te machiezi când mergi la sală

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ziareonline.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Sanatate