Blestemul de sub veșmintele Sfintei Parascheva. Ce trebuie să știi despre moaște?

Pe data de 14 octombrie, creștinii ortodocși o sărbătoresc pe Sfânta Parascheva, această sărbătoare fiind una dintre cele mai importante de peste an. Moaștele Sfintei Parascheva se află la Catedrala Mitropolitană din Iaşi și chiar dacă oamenii merg în număr mare pentru a le atinge, puțini știu despre blestemul de sub veșmintele care le acoperă. 

Înainte ca Sfânta Parascheva să fie sărbătorită, pelerinii se adună în număr mare la Catedrala Mitropolitană din Iaşi, pentru a ajunge să atingă sfintele moaște și să își spună rugăciunile adresate Sfintei. Înainte de sărbătoare, moaștele Sfintei Parascheva sunt îmbrăcate în veșminte, care sunt croite respectând un ritual aparte. Cei care croiesc aceste veșminte trebuie să treacă printr-o perioadă de pregătire, aceștia ținând post și rugându-se foarte mult înainte de a se apuca de treabă. Mai mult, după ce veșmintele sunt croite, moaștele Sfintei Parascheva sunt  îmbrăcate cu acestea, doar de preoții Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, după un ritual aparte.

Blestemul de sub veșmintele Sfintei Parascheva

Atunci când ajung să atingă racla cu moaștele Sfintei Parascheva, credincioșii pot vedea frumoasele veșminte, care sunt croite din catifea albă, pe care sunt aplicate flori brodate. Florile de pe veșminte sunt aceleași cu cele care înfrumusețează baldachinul Sfintei Parascheva. Puțini dintre cei care ajung să atingă moaștele Sfintei Parascheva știu că moaștele sunt îmbrăcate și cu un alt veșmânt sfânt, de care se leagă un blestem foarte puternic. Mai exact, moaștele sunt acoperite de un veșmânt ce datează din anul 1641 și pe care este pus un sigiliu, unde este menționat blestemul domnitorului Vasile Lupu și al Mitropolitului Varlaam: „Blestemat să fie cel care va împrăștia vreodată Moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva”.

Ce trebuie să știi despre moaștele Sfintei Parascheva?

Despre moaștele Sfintei Parascheva se știe că acestea au puteri miraculoase, mulți credincioși mărturisind că s-au vindecat de boli grave după ce au mers să se roage și să atingă racla sfântă. Sfânta Parascheva este cunoscută ca fiind protectoarea celor care se confruntă cu probleme grave și a celor care nu își găsesc liniștea sufletească. Moaștele Sfintei Parascheva sunt păstrate la loc de cinste, într-o raclă din lemn de chiparos, care a fost realizată în secolul XIX, asta după ce racla originală ar fi ars.

Foto: hepta.ro

Citește și:

Acatistul Sfintei Cuvioase Parascheva! Rostește-l pe 14 octombrie dacă vrei să fii ferit de rele și să ai spor în casă

Tradiții și obiceiuri de Sfânta Cuvioasă Parascheva! Părintele Visarion Alexa îți spune ce trebuie să faci în această zi ca să ai noroc

Cum se face un acastist în mod corect? Părintele Visarion Alexa îți spune tot ce trebuie să știi

 

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Descopera.ro
Diva Hair
TV Mania
Trending news
Mai multe din Spiritualitate