Tradiții și obiceiuri de Sfânta Cuvioasă Parascheva! Părintele Visarion Alexa îți spune ce trebuie să faci în această zi ca să ai noroc

CONȚINUT VIDEO AVANTAJE

Pe data de 14 octombrie este o sărbătoare mare, cu cruce roșie în Calendarul Creștin Ortodox. Biserica o pomenește pe Sfânta Cuvioasă Parascheva, care are o mare însemmnătate pentru creștini.

Sfânta Cuvioasă Parascheva este cinstită în Moldova, întrucât de mai bine de 350 de ani moaștele ei se găsesc la Iași. Moaștele ei sunt un izvor de bine­cu­vân­ta­re și însă­nă­to­șire duhovnicească și trupească pentru toți cei care o cheamă în rugăciune să fie mijlo­ci­toa­re către Preamilostivul Dum­ne­zeu, potrivit doxologia.ro. Dacă Sfânta Muceniță Parascheva, prăz­nuită la 26 iulie în Calendarul Ortodox, este cu­noscută în popor cu numele „Sfânta Vineri', Cuvioasa Maică Parascheva a fost nu­mi­tă, mai cu seamă în Moldova, „Vinerea Mare'.

Viața de după moarte a Sfintei Pa­­rascheva arată că sfin­țenia ridică din nea­mul său pe omul ce s-a ase­­mănat cu Dum­ne­zeu, făcându-l lumină de iu­bire și apropiere între toți cei care măr­tu­ri­­sesc și viază întru aceeași credință. Sfânta Cuvioasă Parascheva a trăit pe pă­mânt în prima jumătate a veacului al XI-lea. Prima învă­țătură în limba română despre viața sfin­­tei o găsim în „Cartea românească de în­vă­ță­tură' a Mitropo­litului Varlaam al Moldovei, Iași, 1643.

În fiecare an, la Iași se strâng zeci și chiar sute de mii de pelerini la Iași, pentru a trece pe la moaștele Sfintei cuvioase Parascheva. Indiferent de vremea de afară, oamenii stau zeci de ore la coadă pentru a atinge și a se ruga moaștelor făcătoare de minuni.

În cadrul unui interviu acordat pentru Revista Avantaje, părintele Visarion Alexa a vorbit deschis despre însemnătatea acestei sărbători. De asemenea, el a explicat și de ce este important pentru fiecare dintre noi să încercăm să mergem la moaște, pentru că este exercițiu important pe care îl facem cu noi înșine.

„Luna octombrie este luna pupătorilor de moaște! O să înceapă pelerinajele mari, cele mai mari aproape din toată Europa. Pelerinajul Cuvioasei Parascheva adună peste 200 de mii de oameni, dacă nu și mai bine, într-un interval foarte scurt de timp, adună pelerini care să o cinstească pe Sfânta Parascheva.

Perioada aia în care stai acolo la rând, te gândești la greutățile pe care le-ai făcut, la problemele pe care le ai tu și cei din casă, sigur că se schimbă ceva radical în toată ființa ta. Este un exercițiu foarte puternic cu tine însuți. Niciodată nu faci asta, să stai aoclo nemișcat, plouă, ninge, să stai acolo nemișcat 4-5 ore, la Cuvioasa Parascheva se stă și câte o zi întreagă. E o putere extraordinară. Unii spun: „Domne, eu nu aș face asta!'. Așează-te acolo la rând și să vezi ce transformare extraordinară se întâmplă cu tine,' a spus Părintele Visarion Alexa, în exclusivitate pentru Revista Avantaje.

Tradiții și obiceiuri de Sfânta Cuvioasă Parascheva

În credința populară, Cuvioasa Parascheva veghează la sănătatea oamenilor şi la fertilitatea pământului. Credincioşii au convingerea că aceasta mijloceşte către Dumnezeu rugile celor aflaţi în suferinţă, vindecă bolile, fereşte familiile de pagube, pe copii de deochi şi aduce belşug.

Totodată, se ştie că Sfânta Parascheva este şi ocrotitoarea apelor. S-a perpetuat credinţa că imaginea Cuvioasei apărea adesea lângă râuri sau fântâni, iar acea apă căpăta astfel proprietăţi tămăduitoare. Din acest motiv, în zilele noastre, cu ocazia acestei sărbători icoana Cuvioasei este așezată lângă fântâni și izvoare.

Cine se roagă Sfintei în această zi, în special fecioare și mame, tineri și bătrâni, bolnavi și săraci, primește ajutor grabnic. De asemenea, 14 octombrie este ziua în care țăranii fac prognoze meteo. Ei își dau seama cum va fi iarna după poziția în care dorm oile în această zi. Dacă acestea dorm lipite unele de altele este semn că urmează o iarnă grea. Dacă, însă, oile dorm la distanță unele de altele, iarna va fi blândă.

Superstiții de Sfânta Cuvioasă Parascheva

De Sfânta Cuvioasă Parascheva nu ai voie să mănânci sau să dai de pomană poame cu cruce, nuci, castraveți sau pepene roșu. În schimbi e bine să împarți must sau vin nou, pâine sau lipii.

În această zi, bătrânii de la țară nu fac focul în sobă pentru că astfel ar atrage nenorociri asupra gospodăriilor lor. Mai mult, se crede că fetele care spală și cos de Sfânta Parascheva vor rămâne nemăritate. În plus, cusutul și spălatul în această zi sfântă s-ar face vinovate și de apariția negilor pe mâini.

De sărbătoarea Sfintei Cuvioase, n-ar trebui să se lucreze nici acasă, nici la serviciu, în caz contrar existând credința că cei care lucrează nu vor fi ocoliți de bolile de ochi și de durerile de cap.

Pentru a afla mai multe detalii, urmărește materialul video de mai sus!

Foto: doxologia.ro

Mihaela Tudor

Citește și:

Cum se face un acastist în mod corect? Părintele Visarion Alexa îți spune tot ce trebuie să știi

Pe 6 octombrie citește Acatistul Sfântului Apostol Toma! Te va ține departe de necazuri și îți va aduce noroc în toate

Locul din București unde trebuie să ajungi neapărat astăzi. Ce minuni se întâmplă aici?

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Descopera.ro
Diva Hair
TV Mania
Trending news
Mai multe din Spiritualitate