Cele mai grave boli cauzate de lipsa somnului

Multitudinea sarcinilor pe care le avem de îndeplinit la serviciu, îndatoririle familiale, grijile de tot felul ne dau adesea impresia că timpul se contractă. Și pentru că nu ne mai ajung orele să bifăm toate aceste sarcini, micșorăm cât putem de mult durata somnului.

lipsa somnului boli

Astfel că multe dintre noi ajung să nu doarmă mai mult de 3-4 ore pe noapte. Pe lângă faptul că nu ne mai permite să perfomăm, lipsa somnului determină și o serie de probleme de sănătate grave. Iată, așadar, care sunt cele mai grave boli cauzate de lipsa somnului:

Afecțiuni cardiovasculare

Persoanele care și-au făcut un obicei din a nu dormi mai mult de 5 ore pe noapte prezintă risc crescut de hipertensiune. Pe lângă aceasta, lipsa somnului duce și la eliberarea cortizolului, hormonul stresului. Tensiunea arterială crescută și stresul se numără printre principalii factori favorizanți ai crizelor cardiace și atacului vascular cerebral.

Diabetul

Persoanele care nu dorm cel puțin 7 ore pe noapte sunt de două ori mai predispuse să dezvolte diabet decât cele care respectă acest program de somn. Explicația este aceea că în timpul celor 4-5 ore de somn pe care unii dintre noi le dorm, aceștia nu reușesc să se cufunde în acel somn profund care ajută corpul să se reîncarce cu energie și să se refacă. Nereușind să se refacă, organismul nu mai este capabil să regleze nivelul de zahăr din sânge.

Depresia

Lipsa somnului are consecințe nu doar la nivel fizic, ci și psihic. Depresia este una dintre cele mai frecvente consecințe ale somnului insuficient, persoanele care nu dorm 7-8 ore pe noapte fiind de 17 ori mai predispuse la a dezvolta depresie decât cele care dorm suficient. În plus, lipsa somnului creează condițiile favorabile dezvoltării unor probleme precum încetinirea gândirii sau afectarea memoriei, dar și unor afecțiuni neurologice precum schizofrenia.

Obezitatea

Studiile spun că persoanele care dorm mai puțin de 7 ore pe noapte sunt cu 30% mai susceptibile de a suferi de obezitate. Lipsa somnului afectează secreția hormonului foamei (grelina) și a celui al sațietății (leptina), ceea ce duce, adesea, la supraalimentare. În plus, atunci când suntem obosiți, avem tendința nu doar să mâncăm mai mult, dar și să consumăm alimente bogate în grăsimi și zaharuri.

Afecțiuni ale sistemului imunitar

Când dormim, corpul nostru secretă citokine, molecule care ajută sistemul imunitar să lupte cu infecțiile. Calitatea somnului nu afectează doar capacitatea organismului de a lupta cu infecțiile, ea este strâns legată și de anticorpii produși după imunizare. Astfel, au fost făcute studii pe persoane care nu dormeau suficient. S-a constatat că, după vaccinarea antigripală, acestea aveau doar jumătate din cantitatea de anticorpi comparativ cu cele care dormiseră suficient.

Așadar, 7-8 ore de somn pe noapte sunt suficiente pentru a ne feri de aceste boli crunte. În plus, cu siguranță știi că somnul din timpul nopții este mult mai odihnitor decât cel din timpul zilei, așa că nu renunța la el amăgindu-te că îl vei recupera în weekend. Calitatea somnului din timpul zilei este mult inferioară celui din timpul nopții, așa că nu renunța la acesta din urmă orice ar fi. În definitiv, nimic nu este mai impoirtant decât sănătatea ta.

 

Sursă foto: 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Sanatate