Amalia Enache trăiește cu frica de cancer: ”Celor care trăiți ca mine, sub amenințare, vă recomand să scăpați de teroristul acela nevăzut”

La doar 58 de ani, mama prezentatoarei Pro Tv Amalia Enache înceta din viață după ce pierduse lupta cu cancerul ovarian. Pe Amalia Enache, drama mamei sale a făcut-o să se teamă de moștenirea unui cancer ovarian sau de sân.

Amalia Enache trăiește cu frica de cancer. Mama ei a murit de cancer ovarian


Predispoziția către cancerul de sân sau cel ovarian este dată de mutațiile în genele BRCA 1 și 2: 'Prima dată când am citit despre mutațiile genetice BRCA1 și BRCA2 a fost atunci când am aflat diagnosticul îngrozitor al mamei mele, cancer ovarian în stadiul 4, și căutam informații despre boala aceasta înspăimântătoare. După șocul inițial, cu cât citeam, cu atât părea că boala s-a apropiat de mine cu viteza unei torpile care o lovise pe mama și urma să ricoșeze în mine.

Am citit despre mutații și am întrebat încă de atunci medicul oncolog cum pot afla dacă am moștenit sau nu genele ei. Era în urmă cu 10 ani și în România nu se putea încă face analiza. 10 ani am trăit cu certitudinea că acesta îmi era destinul. Am văzut la mama mea galopul spre final, chinul, neputința medicilor. Am văzut moartea în forma ei cea mai insinuoasă și perfidă și necruțătoare. Mereu cu gândul că poate este pur și simplu o fatalitate cu care nu ai cum să lupți', povestește prezentatoarea Pro Tv.

Citește și 10 femei își povestesc experiențele legate de cancerul de sân pe rețelele de socializare

Așa că Amalia Enache a decis să afle cu orice preț ce risc există să dezvolte cancer. După ce a născut, prezentatoarea tv a făcut testarea genetică BRCA. Spaima că fiica ei ar putea rămâne fără mamă era copleșitoare: “Printre gândurile cele mai negre ale oricărei femei cu copii, mai ales ale uneia care și-a pierdut mama, este acela că ar putea să pățească ceva și să nu mai aibă grijă de pruncul ei', spune Amalia Enache.

Ce sunt genele cancerului de sân',  BRCA1 și BRCA2

Lumea a aflat despre genele cancerului de sân' BRCA1 și BRCA2 mai ales după ce, în 2013, actrița Angelina Jolie a anunțat că a moștenit de la mama ei aceste mutații oncogene ce îi creșteau semnificativ riscul de a dezvolta cancer mamar sau ovarian. Atunci, actrița a optat pentru mastectomie și histerectomie.

Când apar mutații la nivelul acestor gene și ele nu mai funcționează corect, crește riscul unui diagnostic de cancer, cele mai frecvente forme fiind cancerul de sân sau de ovar.

Cum se face testarea genetică BRCA

Testarea BRCA presupune recoltarea unei mici cantități de sânge sau o probă de salivă, care este analizată în laborator. Rezultatele sunt disponibile după trei săptămâni: “Analiza în sine este un fleac. Așteptarea este, poate, cu emoții. Eu aveam deja certitudinea că am această mutație, așă că nu am m-am frământat prea tare, mi-am văzut de viață fără să mă gândesc decât în treacăt că sunt în fața unui moment de cumpănă. 

Vestea a venit înainte de ziua mea. <>. Știți când spuneți că nimic nu vă doriți mai mult decât sănatate? Ei, bine, anul acesta eu am primit cel mai frumos cadou din lume de ziua mea odată cu această veste. Drobul de sare s-a sfărâmat', mărturisește Amalia Enache.

Medicul primar genetician Mariela Militaru spune că testul este foarte exact, neexistând rezultate fals pozitive. În urma testării, pot exista două rezultate:

  • Este identificată o mutație patologică în una dintre cele 2 gene. Prezența ei conferă un risc important între 60% și 80% de a dezvolta cancer de sân și între 20% și 50% de a dezvolta un cancer ovarian. În această situație, medicul poate recomanda chirurgia profilactică a sânilor și ovarelor, în funcție de particularitatea fiecărui caz.
  • Nu este prezentă nicio mutație patologică. În acest caz probabilitatea apariției cancerului de sân sau ovar este asemănătoare cu a populației generale.

Citește și Tot ce trebuie să știi despre screening. Tipuri de cancer pentru care se recomandă screeningul

Cui îi este recomandată testarea BRCA

'Testarea genetică se recomandă, în principal, femeilor cu cancer mamar, ovarian, peritoneal primar sau de trompă uterină, depistat înainte de 40 ani, femeilor ce au rude de grad 1 și 2 cu cancer mamar, ovarian, peritoneal primar sau de trompă uterină, femeilor cu cancer mamar bilateral (mai ales dacă prima tumoră s-a diagnosticat înainte de 50 ani), femeilor cu rude pe linia maternă cu cancer mamar, femeilor cu o rudă bărbat cu cancer mamar și persoanelor care au în familie istoric de cancer pancreatic sau de prostată', explică medicul primar genetician Mariela Militaru.

Recent, cercetările pe tema BRCA au arătat că cele 2 gene nu sunt implicate numai în cancerul de sân și de ovare, ci și în cele de endometru, piele, pancreas și chiar prostată, afectând, deci și bărbații. Ba mai mult, acum se știe că mutațiile pot fi transmise ereditar inclusiv pe linie paternă.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Kudika
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din #NUcancerului