De ce ne îmbolnăvim de cancer ovarian. Factori de risc pe care îi trecem cu vederea ușor

Cancerul ovarian ucide anual 150.000 de femei la nivel mondial. 1000 de românce sunt diagnosticate în fiecare an cu acest tip de cancer. Maladia afectează mai cu seamă femeile care au depășit vârsta de 40 de ani.

Cancerul ovarian, asimptomatic în fazele incipiente


Din nefericire, din cauza depistării în stadii avansate, rata de supraviețuire la 5 ani în cazul cancerului ovarian este în medie de 30-45%. Din cauza lipsei unor simptome clare, boala nu poate fi descoperită în faza incipientă.

“În stadii incipiente, nu există, din păcate, simptome specifice. Simptomele care pot apărea sunt durerile abdominale și tulburările gastrointestinale nesistematizate. În stadii avansate, apar simptome ca urmare a complicațiilor date de cancerul de ovar: balonare, sațietate precoce, umflarea abdomenului ca urmare a acumulării de lichid, urinarea frecventă dată de compresiunea tumorală, constipația, tulburări respiratorii date de acumularea de lichid la nivelul pleurei. Foarte rar, apar sângerări vaginale anormale”, spune medicul oncolog Mirela Drăgan.

Citește și Infecția care poate dubla riscul de a dezvolta cancer ovarian

Cauze și factori de risc ai cancerului ovarian

Nu este clar din ce cauză se dezvoltă cancerul ovarian, dar există factori de risc cerți pe care, din nefericire, îi trecem prea ușor cu vederea. Printre factorii de risc, specialiștii menționează consumul crescut de grăsimi animale, obezitatea, consumul de alcool, fumatul, expunerea la talc și la radiații.

Pe lângă aceștia, există și alți factori de risc care pot fi mai greu controlați, cum ar fi  anumite mutații genetice, virusurile care dau oreion, rubeolă, cele gripale, precum și infertilitatea, terapia hormonală de substituție, menstruația precoce, menopauza tardivă, chisturile ovariene și endometrioza.

În cazul persoanelor cu predispoziție genetică, riscurile de îmbolnăvire cresc cu 20-50%. Persoanele ale căror rude de gradul I sunt afectate de mutații BRCA1 si BRCA2 prezintă un risc de 50% de a dezvolta un cancer ovarian”, afirmă medicul oncolog Mirela Drăgan.

Cel mai sigur tratament al cancerului ovarian

Indiferent de stadiul în care se află cancerul ovarian, singurul tratament recomandat este histerectomia, adică îndepărtarea ovarelor. În urma acestei intervenții, femeile devin infertile. Histerectomia este precedată, ca în cazul oricărui tip de cancer, de chimioterapie și terapie țintită.

O situație specială poate fi diagnosticarea acestei afecțiuni maligne la femeile tinere, care doresc să aibă copii în viitor. “Intervenția chirurgicală cu păstrarea fertilității poate fi luată în considerare la femeile tinere cu boală precoce, stadiul I a sau I c, cu implicare ovariană unilaterală și aspect histopatologic favorabil“, adaugă specialistul oncolog.

Citește și 7 lucruri bine de ştiut despre cancerul ovarian

Statistică îngrijorătoare

Specialiștii estimează că, până în 2035, la nivel global, numărul pacientelor diagnosticate cu cancer ovarian va crește cu peste 50%, iar cel al deceselor cu peste 70%.

Fiecare dintre noi ar trebui să facă tot ce ține de sine pentru a preveni apariția maladiei sau pentru a o depista în stadii incipiente, atunci când șansele de vindecare sunt foarte mari. În acest context, consultul ginecologic anual și efectuarea analizelor devin obligatorii.

Autor: Oana Anghel

Sursa foto: shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Kudika
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate