Implanturile cu silicon pot declanșa cancerul de sân?
În cadrul campaniei Avantaje spune #NUcancerului, reputatul chirurg estetician Ion Zegrea ne-a vorbit despre posibilitatea ca implanturile siliconice să constituie un factor declanșator al cancerului de sân.
Din fericire, există un risc foarte mic ca protezele mamare să fie un factor de risc pentru cancer: „Practica modernă de punere a acestei proteze face ca incizia se fie la baza sânului, iar proteza să intre pe sub glanda mamară în porțiunea inferioară și pe sub mușchi. În timpul intervenției, nu atingem glanda mamară, care se află într-o capsulă. Practic, intrăm pe sub acea capsulă”, spune medicul.
Tehnica de introducere a implantului pe la nivelul areolei mamare comportă mai multe riscuri, însă această tehnică este mai puțin folosită azi: „Prin această tehnică se străpunge, într-adevăr, glanda mamară, însă nici chiar în cazul acesteia nu s-a demonstrat că ar exista vreo legătură între operația de inserare a protezei siliconice și apariția cancerului de sân”, subliniază dr. Ion Zegrea.
Nu există risc de cancer la sân, dar există risc de limfom
Deși riscul de declanșare a cancerului de sân ca urmare a implanturilor este aproape zero, medicul spune că, în ultimii ani, a apărut o nouă afecțiune datorată implanturilor. Din fericire, această boală au dezvoltat-o 50-70 de femei din întreaga lume, mai ales din Australia. În România nu s-a semnalat niciun caz până în prezent: „În jurul implantului (este vorba despre implantul texturat, nu despre cel neted – n. red.) se formează o capsulă cu rol protector. La un număr foarte, foarte mic de femei, s-a constatat faptul că acea capsulă a început să secrete ser limfom produs de capsula periprostetică texturată). În aceste cazuri, apărute după ani de zile de la introducerea implanturilor, s-a procedat la extragerea unei mici cantități de lichid acumulat, care a fost supusă unei analize citologice. Examenul citologic stabilește clar dacă există sau nu vreun risc. În cazul unui risc, se intervine și se scoate capsula cu implantul și, în acest fel, boala este vindecată”, precizează medicul.
Mai multe informații despre acest subiect, în materialul video.
Sursa foto: shutterstock