Ce mai înțeleg copiii din serbările de iarnă

copil cu mos craciun

de Florentina Mușat

Poftiți la circ

Nu văd nimic, înălțimea nu mă ajută. Încerc să sar, măcar să văd cum îi stă papionul la gât. Se face un gol între umerii celor din fața mea, și-i zăresc părul cenușiu și papionul care-i atârnă pe piept, gata să cadă. Un nasture nu e prins, cel de jos, șireturile sunt dezlegate și în genunchi are o pată. Cu o seară înainte am umblat ca o disperată după costumul de serbare.

Cămașă albă, pantaloni din velur negri și papion. Și uite-l cum arată, ca un ursar, stând în jurul focului gata să cânte La Chilia-n port… Aș fi preferat de o mie de o ori să-mi fredoneze două cântece lăutărești autentice decât bălmăjeala cu florile dalbe, pe cinci voci, din care s-au distins clar florile albe, florile-s arme, floriii legalbe.

Aplauze frenetice, eu tot nu văd nimic, și decid să mă uit pe ecranele aparatelor de filmat ale părinților din fața mea. Mă uit în ochii celor care le mânuiesc și văd mândria părintelui care asistă la gala absolvenților de la Harvard sau Cambridge. Se străduiesc să nu piardă niciun ‘domdom să-nălțăm și când începe O, brad frumos în germană, deja e delir.

Al meu tușește, îl aud cum strică ritmul tărăgănat al melodiei. Când tușește a doua și a treia oară se mai aud doar vreo două voci care se străduiesc să țină stindardul germanic în picioare.

Printr-o minune, m-am strecurat într-o fantă și-am ajuns în față. Papionul nu mai e la gât, e jos, pe podea, se dansează pe el. Apare Moșu cu sacu,  copiii se agită, învățătoarea joacă prost surpriza, urmează întrebarea clișeu cu copiii cuminți, al meu se ascunde mai în spate și-ncepe distribuirea pachetelor.

Ici și colo voci nedumerite, ‘de ce ponei că mie nu-i plac poneii’, părinții din spate, ‘dar eu am plătit pentru trenuleț’… Mă uit la al meu, relaxat din cap până-n picioare că n-a fost sărit din schemă în ciuda comportamentului reprobabil și abominabil de care a dat dovadă tot anul. Și hai acasă…

Stați așa și nu mânați

Puteți să aruncați în mine cu ouă sau să mă umpleți de sudalme și măscări, eu nu mă dezic: serbările de la școală și grădiniță au nevoie urgentă de un upgrade consistent. Bani mai puțini și creativitate mai multă. Cadouri simbolice și emoții adevărate. Spectacol amuzant și mai puține cântece învechite și greu accesibile copiilor.

Putem păstra tradiția și altfel, putem spune plugușorul în așa fel încât să le placă și copiilor… și mai ales, să-l înțeleagă. Eu, de exemplu, am avut mari dureri de cap cu: ‘s-a sculat mai an, Bădica Traian’, și cu ‘lângă boi v-alăturați, dar poate sunt eu și odrasla mea un caz izolat și la voi acasă merg lucrurile strună, unse.

Al meu m-a iritat la culme cu întrebările, cum adică: Boi boureni, În coadă codalbeni, În frunte țintăței? Na! Explică-i dacă poți unui copil de 6 ani… Și pe moș… l-aș ține în sfera basmului, a utopiei, l-aș închide în sipetul plin de spirite și duhuri și nu i-aș mai da drumul.

Și când vine moșu’, vine un spirit bun, asemeni unei fantome, care nu se arată ochiului, că dacă se arată riscați să vă întrebe copilul Moșu’ avea o brățară din aia modernă, și pantofi ca ai lu’ tati. ‘Aia era barbă adevărată?’

Pentru că pruncul meu e născut într-o altă lume și crescut cu alte mijloace decât cele care m-au înconjurat pe mine, copil fiind. Universul magic al copiilor noștri are un procent considerabil de pixeli și imagini digitalizate.

Iar Leru-i Ler nu face parte din acest univers. Și nici Floriledalbe. O spun și o gândesc cu mare tristețe, nu m-am gândit vreodată că voi fi în postura unui demolator de castele. Dar prefer să-l dărâm și să contruiesc unul autentic cu zeci de camere interesante, decât să stea într-o colibă veche cu o sorcovă-n mâini căruia să nu-i cuprindă sensul și să bălmăjească fraze pe care nici eu nu i le pot explica.

Prefer să-l duc la Muzeul Țăranului Român și să-i arăt măștile populare, izvoarele tradițiilor, straiele purtate de stră-străbunicii lui decât să ne prostim o dată pe an și să nu știm semnificația unui simplu Ța, ța, ța, căpriță ța…

Sursa foto: 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Educatie