Cine e Moș Nicolae și care-i treaba cu nuielușa?

sfantul nicolae

de Florentina Mușat

Ne place să-l numim Moș Nicolae, dar el este de fapt un sfânt care a trăit pe la sfârșitul secolului al treilea pe pământul Turciei de azi, în cea mai nefastă perioadă din istoria creștinismului, încărcată de pedepse crunte și prigoană asupra creștinilor. Data nașterii nu i se cunoaște exact, dar ziua trecerii la dreapta Tatălui, 6 decembrie, este prilej de mare sărbătoare printre creștinii de pretutindeni.

Pentru viața evlavioasă închinată lui Dumnezeu, pentru minunile pe care le-a săvârșit încă din timpul vieții pământești, Ierarhul Nicolae a devenit un mare sfânt al Bisericii Ortodoxe, bucurându-se de o aleasă cinstire în toate bisericile creștine. Și nu pentru că a dat întreaga sa avere săracilor a ajuns să fie pomenit în calendarul ortodox drept o icoană a bunătăţii şi a dărniciei.

Ierarhul Nicolae a fost un om blând, cu suflet mare, cu haine puține și simple, un om ce mânca o singură dată pe zi la ceas de seară, era lipsit de răutate și plin de smerenie, oferea mângâiere tuturor celor care aveau nevoie și se arăta în vise celor aflați la mare necaz. Se spune că-i ajuta pe marinarii aflați pe mările lumii învolburate de furtuni, care prin rugăciunile lor ajungeau la sufletul Ierarhului ce le trimitea vânt lin, liniștind stihiile apelor.

Se mai spune că din sfintele lui moaște a izvorât mir cu care bolnavi din colțurile lumii se ungeau și-și găseau sănătatea. Pe acest mare făcător de minuni îl ştiu Răsăritul şi Apusul, şi toţi creştinii cunosc nenumăratele lui minuni.

De la Mihai Viteazul

Cum a ajuns mâna dreaptă a Sântului Nicolae la biserica de la kilometru 0 al Bucureștiului? Ei bine, la câteva secole după moartea sa, în anul 1087, pe fondul unui climat instabil, forțe armate din Bari (Italia) au atacat Mira și au luat cu ei moaștele sfântului de la păstrătorii lor greci legitimi. Moaștele Sfântului au fost duse la Bari fiind așezate într-o frumoasă biserică închinată Sfântului.

Mult mai târziu, Cardinalul din Bari aflând de un domnitor valah plin de curaj care-i biruise pe păgâni, i-a trimis în semn de prețuire, mâna dreaptă a Sfântului Nicolae. Legenda spune că domnitorul valah era însuși Mihai Viteazul care, plin de recunoștință, a îmbrăcat caseta cu sfintele moaşte în aur de 24 de carate, argint şi nestemate și a dăruit-o unui lăcaș ce avea să devină Biserica Sf. Gheorghe Nou, fapt atestat de documente istorice de la sfârşitul secolului al XVI-lea: „Mâna dreaptă a Sfântului Nicolae, ferecată în argint ales, împodobită cu diamanturi, dăruită de Io, Mihail Voievod (Viteazul) şi Doamna Stanca, în anul 7407 (1599), ispravnic (fiind) Mitropolitul Eftimie'.

De peste 400 de ani, caseta se află în această biserică din centrul Bucureștiului, unde poate fi venerată de credincioși și dacă e să ne luăm după preotul paroh, mâna Sfântului a făcut nenumărate minuni în tot acest timp.

Ocrotitorul copiilor

Pe teritoriul Europei, încă din Evul Mediu timpuriu, ziua de 6 decembrie a devenit Ziua Sf. Nicolae, prilej de sărbătoare și de oferit daruri copiilor. Astfel, copiii tuturor țărilor creștine au fost învățați că în noaptea de 5 spre 6 decembrie Sfântul Nicolae le aduce daruri. Dacă se întâmplă să ningă pe data de 6 decembrie se spune că moșul își scutură barba și iarna poate veni dintr-o clipă în alta.

Aceasta este ziua în care binele învinge răul prin credință, în folclorul românesc autentic fiind denumit Sânicoară. Tradiția spune că în această zi se dăruiesc creștinilor joarde (nuielușe) care se pun în vase cu apă. Dacă joarda înmugurește, greșelile creștinului sunt iertate de către Dumnezeu. Dacă nu, este nevoie de multă căință și rugăciune timp de încă un an.

Sursa foto: 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Descopera.ro
Diva Hair
TV Mania
Trending news
Mai multe din Spiritualitate