V-aţi făcut lista cu ce vă doriţi de Crăciun şi cu ce vreţi să le cumpăraţi celor dragi?
Ştim că poate pentru unele dintre voi, încă este devreme să se gândească la Crăciun, şi tot ceea ce implică el, dar iată mai sunt câteva zile şi vine luna noiembrie. Frigul a venit, odată cu el şi ploile, probabil mai e încă puţin şi ne vom trezi în plină ninsoare.
Postul Crăciunului
La jumătatea lunii noiembrie, va începe şi postul Crăciunului (15 noiembrie -25 noiembrie), şi va dura 40 de zile. Postul nu se ţine doar pentru corp ci în primul rând pentru suflet, aşadar degeaba ne oprim de la mâncat de dulce (carne, ouă, brânză, unt, lapte), dacă vorbim urât, ne certăm, păstrăm supărare, minţim, invidiem, bârfim etc.
Ştim că de drept, Craciunul semnifică Naşterea Domnului, şi că odată cu trecerea anilor această sărbătoare sfântă s-a bagatelizat, a devenit un circ ieftin, creat de marile lanţuri de supermarketuri, cu ajutorul industriei media.
În primul rând dorim responsabilizarea copiilor, să înveţe de mic ce înseamnă de drept Sărbătoarea Crăciunului.
Responsabilizarea copiilor
Le putem citi poveşti despre Naşterea lui Iisus, îi putem învăţa despre post, despre rugăciune, despre spovedit şi împărtăşit, despre iertare, despre a fi buni cu cei din jur.
Citeşte şi Cum se ţine Postul Crăciunului sau Postul Naşterii Domnului
Putem pune la cale o scenetă despre acest moment magic, 25 decembrie, în care ei să fie personajele principale.
Îi putem învăţa să conştientizeze că ei trebuie să fie recunoscători că au o familie unită, o casă, au haine, mâncare, jucării, pe când alţii copii nu au nimic din toate acestea. Aşadar măcar în preajma sărbătorilor, ar fi frumos dacă s-ar gândi şi la cei nevoiaşi şi ar da o parte din hăinuţele şi din jucăriile lor, celor săraci. Nici adulţii nu trebuie să sară peste acest “obicei” – de a dărui din suflet celui ce n-are.
De asemenea, în preajma sărbătorilor îi putem sprijini în jocul lor creativ, pentru a crea împreună felicitări şi ornamente de Crăciun. Vă mai amintiţi ghirlandele din cerculeţe de hârtie colorată? Şi, îi putem învăţa colinde tradiţionale de Crăciun.
Cel mai important de Crăciun este să fim împreună şi să-i mulţumim lui Dumnezeu pentru tot ceea ce avem!
Pentru că cei de lângă noi ne sunt dragi şi dorim să le facem bucurii pentru a le arăta cât de mult îi preţuim, obişnuim să le facem cadouri pentru a-i face să zâmbească.
Pentru a nu ne aglomera în decembrie şi a nu ne stresa, ne gândim din timp la ce ne-ar plăcea să luăm pentru sufletele dragi. Credem că luna noiembrie, ne poate fi utilă pentru a cumpăra darurile de Moş Crăciun.
Citeşte şi Dragă Moș Crăciun, anul acesta am să îți scriu o altfel de scrisoare
Iar lista poate continua, însă ceea ce ne dorim cel mai mult este să fim sănătoşi, mai buni, mai înţelepţi, să dăruim şi să primim iubire.
Să aveţi o perioadă liniştită până la Crăciun!