5 mituri despre CANCERUL DE SÂN

Cele mai multe femei ajung în cabinetul medicului imagist speriate și așteaptă rezultatul mamografiei sau al ecografiei mamare cu sufletul la gură. Motivul stresului: le-a povestit lor o prietenă despre câte femei au cancer mamar și deodată, parcă durerea de sâni de ieri devine suspectă și le cuprinde teama. Iată care sunt cele mai comune 5 mituri despre CANCERUL DE SÂN:

Există numeroase mituri care diseminează informații eronate despre apariția și depistarea cancerului mamar. Dr. Elena Claudia Teodorescu, medic primar Imagistică Medicală la Donna Medical Center, ne prezintă 5 dintre cele mai întâlnite mituri care circulă printre femei.

Dr. Elena Claudia Teodorescu - Donna Medical Center

Mit 1: DOAR FEMEILE CU ANTECEDENTE FAMILIALE DE CANCER DE SÂN RISCĂ SĂ DEZVOLTE ACEASTĂ BOALĂ

Este binecunoscut faptul că riscul de a dezvolta cancer de sân este mai mare pentru femeile care au o rudă de gradul întâi ce a avut sau are această boală. Totuși, acest lucru nu înseamnă că dacă nu ai istoric familial, nu ești expusă riscului. Realitatea este că doar 10% dintre toate cazurile de cancer mamar apar ca rezultat al unei predispoziții genetice, iar 70% dintre femeile diagnosticate cu cancer de sân nu au factori de risc identificabili pentru boală.

Mit 2: NODULII MAMARI SUNT ÎN MOD NECESAR CANCEROȘI

Dacă observi la palpare un posibil nodul la sân, mergi cât mai curând la un control mamar, iar medicul supraspecializat în Imagistica Sânului îți va spune dacă este vorba despre o formațiune benignă (necanceroasă) sau malignă (canceroasă). Până ajungi la medic, menține calmul pentru că cel mai probabil, vei primi vești bune. 8 din 10 noduli de la nivelul sânilor sunt cauzați de modificări benigne, chisturi sau alte condiții.

Este bine ca la apariția oricărui simptom – retracția mamelonului, roșeața și crustele de la nivelul mamelonului, îngroșarea pielii sânului, scurgeri neobișnuite, durerea de sân – să mergi la un control mamar pentru a te asigura că ești bine și în cazul unei modificări, pentru a primi un diagnostic și un tratament precoce.

Mit 3: LOVITURILE LA SÂN POT DUCE LA CANCER MAMAR

Te-ai lovit la sân și ai observat că ești vânătă, te doare și simți la palpare o umflătură care imită forma unei tumori mamare. Ești îngrijorată pentru că toate aceste simptome te duc cu gândul la cancerul de sân. O ecografie mamară (până în 40 de ani) sau o mamografie  3D cu tomosinteză (după 40 de ani) îți va confirma că nu este cazul să te sperii, pentru că o lovitură primită în piept nu va provoca o astfel de afecțiune mamară gravă.
Cel mai probabil, te confrunți cu un  hematom, o umflătură umplută cu sânge, care nu este malignă, dar poate duce uneori la inflamație, febră, depigmentarea pielii și poate lăsa cicatrici, care imită forma unei tumori la sân. În cazul în care cancerul de sân se dezvoltă într-un loc în care ai fost rănită, este doar o coincidență.

Mit 4: NU SE POATE FACE NIMIC PENTRU A PREVENI CANCERUL MAMAR

Este adevărat că, asemenea oricărui alt tip de cancer, cancerul mamar nu are un tratament sau vaccin care să ne imunizeze. Dar, sigur că există o multitudine de măsuri preventive pe care le putem lua pentru a ne menține sănătoase și a ne asigura că depistăm din timp orice eventuală modificare.

Cel mai important, este să faci controalele mamare anuale, pentru a putea diagnostica precoce cancerul de sân și pentru a-l putea trata cu șanse de vindecare maxime și cu un tratament minim invaziv. Apoi, există multe metode de prevenție pe care femeile le pot aplica pentru a reduce riscul de apariție al cancerului mamar, precum: menținerea unei greutăți normale, inclusiv pierderea în greutate, dacă sunt obeze, respectarea unui program de exerciții fizice regulate, reducerea sau eliminarea consumului de alcool și bineînțeles, examinarea lunară riguroasă a propriilor sâni.

Mit 5: RADIAȚIILE DE LA MAMOGRAFIE CRESC RISCUL DE CANCER

Nimic mai neadevărat. Deși mamografia te expune la radiații, valoarea acestora este atât de mică, încât orice riscuri asociate nu sunt de luat în considerare în comparație cu beneficiile preventive de care te bucuri în urma acestei investigații. Pentru a-ți face o idee, radiațiile din timpul unei mamografii sunt echivalente cu cele la care te expui timp de 2 săptămâni de viață pe Terra. În schimb, avantajele sunt uriașe: mamografia 3D cu tomosinteză este cea mai nouă și avansată metodă de examinare a sânilor, ce poate să evidențieze și să caracterizeze microcalcificările, care uneori pot fi singurul semn de cancer mamar

foto: Shutterstock, arhiva personală a dr. Elena Claudia Teodorescu

Citește și:

Problemele cu care se confruntă femeile cu cancer de sân în România

Tipul de cancer care face cele mai multe victime la nivel european. Numărul deceselor s-a dublat în ultimii ani

Incidența cancerului mamar este în creștere în România. Cum s-a dezvoltat tratamentul cancerului de sân în ultimii ani?

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ELLE
Libertatea
Unica.ro
VIVA!
substantial.ro
Retete
Baby
CSID
Kudika
Descopera.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Cancerul de sân