Viața Sfântului Dimitrie, Izvorâtorul de Mir

Pe 26 octombrie creștinii ortodocși în sărbătoresc pe Sfântul Dimitrie cel Nou, Izvorâtorul de Mir. Cu această ocazie, în București se organizează un pelerinaj la care participă persoane din întreaga țară și care se întinde pe mai multe zile. 

Viața Sfântului Dimitrie, Izvorâtorul de Mir

Sfântul Dimitrie a trăit în perioada împăraților Dioclețian și Maximian, acesta fiind fiul prefectului din Tesalonic. Părinții s-au ferit atunci când l-au botezat, iar informațiile despre religie i-au fost prezentate în mare secret, în cămara din locuință, departe de ochii curioșilor. După moartea tatălui său, Sfântul Dimitrie a devenit guvernatorul Tesalonicului. Chiar dacă în acea perioadă multe persoane își ascundeau apartenența la creștinism de teamă să nu fie pedepsite, Sfântul Dimitrie a susținut în permanență că este creștin, ceea ce a făcut ca el să fie întemnițat.

În perioada împăraților Dioclețian și Maximian creștinii mergeau la luptă pentru a-i învinge pe gladiatori, dar cum forța acestora din urmă era mult mai mare, de multe ori nu se mai întorceau. Un tânăr pe nume Nestor i-a cerut lui Dimitrie binecuvântarea pentru a-l învinge pe Lie, care era gladiatorul favorit al împăratului. Sfântul Dimitrie l-a binecuvântat și s-a rugat pentru reușita lui, iar Nestor l-a învins pe Lie. Auzind acestea, împăratul  a poruncit să fie tăiat capul lui Nestor, iar Dimitrie să fie străpuns cu sulițele. După ce corpul lui a fost străpuns de sulițe, slujitorul acestuia a luat inelul și haina pătate de sânge și cu ajutorul lor vindeca boli și făcea multe minuni. Pentru că aceste informații au ajuns la împăratul Maximian, acesta a decis să fie tăiat capul slujitorului credincios, potrivit doxologia.ro.

După ce a fost înmormântat, deasupra mormântului Sfântului Dimitrie a fost zidită o mănăstire. Un credincios foarte bolnav a mers aici să se vindece, iar după ce boala a dispărut, acesta a decis să dărâme lăcașul de cult pentru a construi unul mult mai mare. Atunci când a dărâmat biserica, acesta a găsit moaștele Sfântului Dimitrie întregi şi nestricate, iar din ele a izvorât mir.  De atunci, foarte multe persoane au mers să atingă moaștele Sfântului Dimitrie pentru a se vindeca de boli grave.

Sfântul Dimitrie a fost martirizat la Sirmium, iar moaștele sale au ajuns la Tesalonic, pe 26 octombrie 413.

Foto: libertatea.ro

Citește și:

Nu poți ajunge la biserică astăzi? Acesta este lucrul pe care trebuie să îl faci neapărat

Rugăciunea către Sfântul Apostol Luca te ajută să îți găsești liniștea sufletească și să te vindeci de boli

Când nu este bine să ne închinăm? Toți credincioșii trebuie să știe ce spun tradițiile bisericești

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Spiritualitate