Tratamente si analize ginecologice

Tratamente
Tratamentul colposcopic
Cand este necesar. Daca la analiza prin colposcopie s-au descoperit celule anormale, distrugerea acestora se face prin tratament colposcopic. Acesta poate fi facut prin arderea cu laser, curent electric sau refrigerare, in cadrul unei proceduri asemanatoare cu investigatia colposcopica. Toate aceste tratamente se fac sub anestezie locala.

La ce te poti astepta. Majoritatea femeilor care au trecut prin aceasta procedura o considera mai degraba neplacuta, nu dureroasa. In timpul tratamentului cu laser s-ar putea sa simti un miros de tesut ars, pe masura ce raza laser distruge celulele. Daca ai ales crioterapia (inghetarea tesutului), s-ar putea sa ai dureri de tipul celor din timpul menstruatiei. Dupa tratamentul cu fir electric vei avea o sangerare usoara, asa ca ia la tine absorbante. Sangerarea poate continua timp de o luna. Nu folosi tampoane interne.

Tratamentul histeroscopic
Cand este necesar. Prin cervix este introdus histeroscopul si o data cu el, instrumente subtiri, prin care ginecologul poate indeparta polipii, tesutul mort si eventualele dispozitive contraceptive intrauterine care s-au deplasat sau blocat.

La ce te poti astepta. Tratamentul se face sub anestezie locala sau generala – caz in care ai nevoie de un insotitor pe drumul spre casa si in continuare, timp de 24 de ore. Pe masura ce dispar efectele anesteziei, s-ar putea sa suferi de dureri abdominale, care trec cu o medicatie simpla contra durerii. Majoritatea interventiilor nu produc efecte secundare, iar pacientele se pot intoarce la serviciu intr-o zi-doua. Evita folosirea tampoanelor interne timp de o luna si intreaba medicul asupra interdictiei contactului sexual. Mergi din nou la medic daca ai sangerare prelungita, durere, secretie vaginala sau febra.

Tratamentul laparoscopic
La ce te poti astepta. Procedura este aceeasi ca pentru laparoscopia de diagnostic, dar de data aceasta se fac incizii suplimentare, prin care sunt introduse instrumentele de laparotomie, pentru indepartarea chirurgicala a diferitelor portiuni de tesut. De regula, te poti externa in aceeasi zi. Dupa operatie te poti simti rau, balonata si cu durere in umeri. Uneori, in timpul laparoscopiei, medicul este nevoit sa recurga la o incizie mai mare decat cea obisnuita. Asta, pentru ca are nevoie de un camp vizual extins ori nu poate limita interventia la nivelul unei incizii laparoscopice. In functie de amploarea operatiei, poti sa fii internata in spital, pentru recuperare, intre cinci si 12 zile. Dupa care, timp de cateva saptamani, nu ai voie sa ridici obiecte grele ori sa conduci masina.

Histerectomia
Cand este necesara. Histerectomia este indepartarea uterului, in unele cazuri insotita de cea a cervixului, ovarelor si tuburilor falopiene. Cauzele cele mai intalnite sunt fibroamele, endometrioza, cancerul sau prolapsul uterin.

La ce te poti astepta. Uterul este scos fie prin vagin, fie prin interventie chirurgicala deschisa, in abdomen, sub anestezie generala. Te trezesti la Reanimare, cu dureri abominale si senzatia neplacuta specifica in astfel de cazuri. Internarea dureaza pana la cinci zile. Viteza de recuperare depinde de felul histerectomiei: in cazul celei abdominale, nu vei putea ridica obiecte grele si nici conduce timp de sase saptamani si poti avea nevoie de concediu medical mai multe saptamani. Refacerea dupa histerectomia vaginala e ceva mai rapida (pana la o luna).

Text: Mihaela Doina Radulescu

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3

Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Sport si sanatate