Contraceptia de urgenta, planul de rezerva

Dupa o noapte cu barbatul visurilor si fara nici un mijloc de contraceptie, te poti trezi cu temerea unei sarcini. Nu intra in panica! Acum ai o a doua sansa: contraceptia de urgenta.

De stresul unei sarcini nedorite ai scapat de mult. Acum ai la dispozitie o multime de variante anticonceptionale moderne, eficiente si la indemana: de la pilulele combinate, pana la diafragma, substante spermicide, sterilet, prezervative etc.

Chiar si in cazul in care ai uitat de toate, exista o solutie de rezerva: metoda contraceptiva de urgenta.

Cât costă pilula de a doua zi în România

În România, în 2016, sunt disponibile trei tipuri de pilule contraceptive de urgență:

Escapelle, la prețul de aproximativ 60 de lei, în funcție de farmacie
Postinor, la aproximativ 50 de lei
EllaOne, la aproximativ 65 de lei

Cunoscute ca “tratamentul din dimineata urmatoare”, pilulele contraceptive de urgenta trebuie folosite in interval de 72 de ore (trei zile) de la contactul sexual neprotejat.

Sarcina neintentionata este o problema frecventa si foarte raspandita, care poate deveni o povara grea pentru familie, in general. Conform datelor oferite de Institutul Guttmacher, in Statele Unite se inregistreaza anual peste trei milioane de sarcini neintentionate. Jumatate dintre ele se termina printr-un avort.

Tu nu ai nevoie sa ajungi la asta. Noile metode contraceptive iti asigura un confort emotional la care bunicile noastre nici nu sperau! Noile produse, special ambalate si etichetate, fac din contraceptia de urgenta o metoda simplu de administrat si folosit.

Ce este contraceptia de urgenta
Este un mod de prevenire a sarcinii daca ai avut un contact sexual neprotejat in ultimele 72 de ore (trei zile) si nu doresti sa ramai insarcinata. Metoda actioneaza in trei etape ale aparitiei sarcinii: poate bloca temporar eliberarea ovulului din ovar sau preveni fertilizarea acestuia; de asemenea, poate impiedica fixarea in uter a oului deja fertilizat.

Dar metoda nu are efect daca sarcina s-a instalat deja – deci, contraceptia de urgenta nu poate intrerupe sarcina, nu provoaca avortul si nu are nici un efect asupra sarcinii.

In ce situatii poate fi aplicata
Contraceptia de urgenta nu este recomandata ca utilizare curenta, ci in situatii de urgenta, cand metoda contraceptiva pe care o folosesti de obicei a esuat, dintr-un motiv sau altul: ai omis doua zile la rand sa-ti iei pilula ori ai inceput cu intarziere de o zi sau doua noul pachet de pilule contraceptive; s-a rupt prezervativul; diafragma sau alt capison cervical a cazut ori s-a deplasat. Metoda este foarte buna si pentru cazul unui contact sexual neasteptat, in care nu s-a folosit nici un mijloc de contraceptie.

Poti recurge la aceasta metoda de mai multe ori, dar cu cat mai rar, cu atat mai bine. Este bine sa stii ca nu e un substitut al metodei contraceptive curente si nu te protejeaza de infectia cu HIV sau SIDA si nici de bolile cu transmitere sexuala; numai prezervativul este cel care asigura protectie fata de aceste imbolnaviri.

Timpul este important
Riscul de sarcina variaza in cursul ciclului menstrual, cel mai ridicat fiind din primele sase zile si pana la sau incluzand perioada ovulatiei (a 12 – 14-a zi). Folosit corect, tratamentul de urgenta reduce riscul de sarcina cu aproape 90% dupa un singur contact sexual neprotejat.

Eficienta metodei scade cu cresterea intervalului dintre contactul sexual si inceperea tratamentului, cu cea mai mare eficacitate in primele 24 de ore. El consta in administrarea a doua pilule: prima cat mai rapid dupa contactul sexual neprotejat si urmatoarea la 12 ore fix dupa prima.

Efecte secundare
Unele femei acuza reactii adverse in urma acestui tratament. De obicei, ele sunt pasagere – daca persista peste 48 de ore, trebuie anuntat medicul. Cele mai frecvente sunt: greata, dureri abdominale, oboseala, sangerari menstruale mai abundente sau mai reduse, ameteli, tensiune in sani, rareori varsaturi si diaree.

Siguranta metodei
Utilizata conform instructiunilor, contraceptia de urgenta e sigura in majoritatea cazurilor. Este necesara examinarea clinica anterioara prescrierii tratamentului, daca exista vreun dubiu privind starea de sanatate ori suspiciune de sarcina – caz in care e contraindicat.

La fel, si in caz de sangerare anormala nediagnosticata sau de hipersensibilitate la unul dintre componentele produsului. Cere medicului tau sa-ti prescri- e acest tratament cu mult inainte sa ai nevoie de el. Astfel, te asiguri ca metoda nu are nici o contraindicatie pentru tine. In plus, poti sa obtii preparatul de la farmacie si sa il pastrezi la indemana, pentru cazul de urgenta pentru care a fost creat.

Text: Mihaela Doina Radulescu

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Sport si sanatate