Când este momentul pentru prima mamografie?

Femeile care au împlinit 40 de ani ar trebui să realizeze o mamografie din doi în doi ani, chiar dacă nu există simptome sau un istoric familial de cancer mamar. În cazul femeilor cu risc crescut de a dezvolta boala, investigațiile trebuie începute mai devreme.

Acestea sunt recomandările generale, însă părerile sunt împărțite între medici. Asociația Americană pentru Cercetarea Cancerului recomandă ca mamografia să fie realizată anual, începând cu vârsta de 45 de ani, în timp ce U.S. Preventive Services Task Force le recomandă femeilor care nu prezintă risc crescut de a dezvolta cancer de sân să aștepte până când împlinesc 50 de ani pentru a realiza prima mamografie și să reia testul din doi în doi ani.

Potrivit specialiștilor, mamografia digitală 3D cu tomosinteză și soft C-View, cea mai nouă și avansată metodă de examinare a sânilor, poate fi realizată începând cu vârsta de 40 de ani, în lipsa unor simptome, și reluată doi ani mai târziu. Acest tip de investigație a detectat cu 41% mai multe cancere invazive și cu 29% mai multe cancere mamare de diverse tipuri, comparativ cu mamografia standard 2D.

Mamografia digitală 3D depistează cu o mai mare acuratețe formațiunile benigne și maligne și evită unele controale suplimentare și biopsii, ceea ce înseamnă mai puțin stres pentru pacientă și mai puțină iradiere.

Simptomul cel mai frecvent al cancerului la sân este apariția unui nodul sau a unei zone de țesut îngroșat, cu marginile neregulate. În unele cazuri, însă, tumorile pot fi moi și rotunjite. Dacă este sau nu vorba și de durere, acest lucru este discutabil: uneori da, alteori nu.

Alte simptome ale cancerului de sân mai sunt:

• Tumefierea totală sau parțială a sânului (mai ales când aceasta se manifestă pe o singură parte);

• O asimetrie a sânilor recent apărută;

• Iritație, încrețirea pielii (aspect de coajă de portocală);

• Iritație în jurul mamelonului cu aspect de coajă de portocală;

• Retracția pielii la nivelul unei zone a sânului;

• Retracția mamelonului spre interior;

• Secreții mamelonare apărute spontan la unul dintre sâni (incolore sau conținând sânge).

Cum te pregătești pentru o mamografie?

Femeile care urmează să facă o mamografie trebuie să programeze această investigație după menstruație, pentru a evita perioada în care sânii sunt sensibili. În ziua examinării, este recomandat să poarte o ținută compusă din bluză și fustă sau pantalon și să nu folosească deodorant.

Dacă nu este vorba despre prima mamografie, pacienta trebuie să aducă la clinică filmele și rezultatele mamografiilor realizate anterior, deoarece compararea mamografiilor în timp reprezintă un mare avantaj pentru medicul imagist.

Întreaga procedură durează aproximativ 30 de minute. Cu ajutorul unui tehnician priceput și al unui aparat mamograf modern, presiunea aplicată sânilor va fi resimțită doar ca un mic disconfort, contrar temerilor.

Sursa foto: Shutterstock.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Descopera.ro
Diva Hair
TV Mania
Trending news
Mai multe din Sanatate