Tratamente si analize ginecologice

Indiferent daca este vorba despre o simpla consultatie, o analiza sau un tratament ginecologic, acestea se fac obligatoriu intr-un cabinet de specialitate, si pe "nesuferita" masa ginecologica…

Colposcopie
Cand e necesara. Daca la examenul citovaginal au fost descoperite celule anormale, trebuie efectuat un examen amanuntit al colului uterin (colposcopie), pentru a observa zonele suspecte ale colului si a se recolta tesut (biopsie).

Examenul celulelor acestui tesut permite sa se aprecieze natura leziunilor. Procedura se poate face in clinica sau la spital, cu programare. Ai grija sa semnalezi medicului daca ziua programata pentru examenul medical coincide cu perioada menstruala (pentru a o evita) sau daca esti insarcinata.

Cum este. Medicul va examina zona cervicala cu ajutorul unui microscop, numit colposcop, dupa ce a aplicat o solutie de otet pentru a evidentia celulele anormale si a face biopsia. Procedura nu ar trebui sa fie dureroasa, dar s-ar putea sa ai dureri abdominale usoare (crampe) in zilele urmatoare, insotite de secretie timp de cateva zile. Daca aceasta continua, trebuie sa mergi la medic, pentru ca s-ar putea sa fie o infectie.

Dilatatie si chiuretaj
Dilatatia si chiuretajul sunt interventii efectuate dupa pierderea unei sarcini, dupa unavort spontan sau in timpul unuia provocat, pentru indepartarea tesutului ramas in uter si eliminarea oricarui risc de infectie. Procedura se poate realiza cu anestezie locala sau generala, prin aspiratie si/sau cu ajutorul chiuretei si dureaza doar cinci minute. Nu este necesara internarea, iar recuperarea este rapida – nu mai mult de una-doua zile.

Histeroscopia
Cand e necesara. Daca ai sangerari – menstruatii abundente sau, mai ales, sangerari intre menstruatii, dupa contactul sexual si in perioada menopauzei. Histeroscopia se bazeaza pe examenul direct al cavitatii uterine, cu un tub dotat cu sistem optic.

Analiza tesutului prelevat de pe peretii cavitatii uterine permite confirmarea diagnosticului suspectat din imaginile radiologice sau ecografice.

Histeroscopia este si o metoda de diagnostic al cancerului de corp uterin (numit si de endometru). Este mai rar decat cel de col uterin, are o evolutie intinsa pe durata mai multor ani si o frecventa mai mare de aparitie intre 60 si 70 de ani.

Cum este. Procedura dureaza in jur de 30 de minute, se realizeaza dupa anestezie locala si nu necesita internare. Tubul histeroscopului este introdus prin colul uterin in uter, unde poate analiza polipii, fibroamele si, eventual, efectua biopsia. Produce disconfort, dar nu durere. Dupa ce efectul anestezicului dispare, poti trata durerea cu antinevralgice sau antiinflamatoare.

Laparoscopia
Cand e necesara. Pentru investigatii, in cazul in care ai dureri pelviene, ai o problema de fertilitate sau esti suspectata de endometrioza. Interventia laparoscopica poate fi insotita de injectarea in uter a unei substante de contrast, pentru a verifica daca tuburile falopiene (care fac legatura intre ovare si uter) sunt deschise.

Cum este. Procedura se realizeaza sub anestezie generala. Chirurgul face o incizie mica sub ombilic, prin care introduce dioxid de carbon. Cu ajutorul gazului, peretele abdominal este desprins de organele pelviene, care astfel pot fi vizualizate mai bine. Prin cea de-a doua incizie, chirurgul introduce un tub metalic subtire, la care este atasata o camera video. Cu ajutorul acesteia, medicul poate vedea pe un monitor uterul, tuburile falopiene si ovarele.

Dupa operatie, s-ar putea sa ai o senzatie neplacuta de balonare, provocata de dispersia in tesuturi a dioxidului de carbon; de asemenea, s-ar putea sa simti dureri in umeri, care dispar in 48 de ore.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Psychologies
Mai multe din Sport si sanatate