Tradiții și superstiții de Bobotează

Anual, pe data de 6 ianuarie, creștinii prăznuiesc Botezul Domnului, sărbătoare cunoscută în popor drept Bobotează. Iată care sunt cele mai comune tradiții și superstiții de Bobotează, pe care credincioșii le respectă an de an. 

Ce este Boboteaza

Boboteaza este una dintre cele 12 sărbători religioase importante de peste an. Sărbătoarea amintește de Botezul lui Hristos în apa Iordanului, înainte ca acesta să pășească pentru prima dată în lume. Boboteaza este cunoscută și sub denumirile de Epifanie, Teofanie sau Aratarea Domnului.

Botezul Domnului este prezentat de toți evangheliștii. Matei povestește cum Domnul Iisus Hristos a venit din Galileea la râul Iordan, unde boteza Ioan Botezătorul, și i-a cerut acestuia să-L boteze și pe El. Conform evanghelistului Matei, Ioan I-ar fi zis Mântuitorului: “Eu am trebuință să fiu botezat de Tine și Tu vii la mine” (Matei 3, 14). Răspunsul lui Iisus a fost că așa se cuvine.

Citește și Lucruri mai puțin știute despre Bobotează

Botezul Domnului este o manifestare a Treimii: Fiul se botează în Iordan de către Ioan, Duhul Sfânt se coboară asupra lui Iisus luând înfățișarea unui porumbel, iar Tatăl din cer Îl declare Fiul Său.

Principalele tradiții și superstiții de Bobotează

În ziua de Bobotează, preotul împreună cu credincioșii merg către cea mai apropiată apă pentru a săvârși slujba Sfințirii Apelor. La sfârșitul slujbei, preotul aruncă o cruce de lemn în apă, iar bărbații se aruncă după ea. Se zice că cel care reușește să recupereze crucea din apă va avea noroc tot anul.

De asemenea, se mai spune că toate apele sunt sfințite în urma acestei slujbe. Din acest motiv, femeile nu au voie să spele rufe nici în ziua de Bobotează și nici în următoarele opt zile, până la sfârșitul praznicului.

Despre apa sfințită de Bobotează (agheasmă mare) se crede că are puteri miraculoase și că nu se strică niciodată vreodată. Agheasma mare nu se bea decât pe parcursul celor 8 zile care urmează sărbătorii Botezului Domnului. Se ia dimineața, pe stomacul gol.

Citește și De ce nu se strică niciodată apa sfințită? Trebuie să ai mereu în casă o sticlă cu agheasmă

În ziua de Bobotează nu este bine să te cerți și nici să dai obiecte sau bani cu împrumut, pentru că vei sărăci.

Una dintre cele mai comune tradiții de Bobotează este aflarea ursitului de către fetele nemăritate. În noaptea de 5 spre 6 ianuarie, acestea trebuie să-și pună busuioc sub pernă și să-și lege un fir roșu de mătase la degetul inelar pentru a-și visa ursitul.

Tradiția mai spune că tinerele care cad pe gheață în ziua de Bobotează se vor mărita în cursul acelui an.

Una dintre cele mai cunoscute superstiții face referire la faptul că animalele din ogradă prind glas omenesc la miezul nopții și că dezvăluie locurile în care sunt ascunse comorile.

Citește și În Ajun de Bobotează se mănâncă varzări de post, cu varză acră

Sursa: crestinortodox.ro

Sursa foto: shutterstock.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Kudika
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Spiritualitate