Când este Sfântul Ioan Botezătorul

Sfântul Ioan Botezătorul este prăznuit anual pe data de 7 ianuarie. Numele său nu a fost ales de părinții săi, Zaharia și Elisabeta, ci a fost vestit de Arhanghelul Gavriil. În ebraică, numele “Ioan” se traduce prin “Dumnezeu este milos”, dar și prin “cel miluit de Dumnezeu”.

Sfântul Ioan mai este numit “Înaintemergător”, menirea lui fiind aceea de a le descoperi oamenilor pe Fiul lui Dumnezeu.

Când este Sfântul Ioan Botezătorul

Este important de menționat că există nu mai puțin de șase sărbători de-a lungul unui an închinate acestui mare sfânt al creștinătății: Soborul Sfântului Ioan Botezătorul (7 ianuarie), Prima și a doua aflare a capului Sfântului Ioan Botezătorul (24 februarie), A treia aflare a capului Sfântului Ioan Botezătorul (25 mai), Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul (24 iunie), Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul (29 august) și Zămislirea Sfântului Ioan Botezătorul (23 septembrie).

Citeste si Soborul Sfântului Ioan Botezătorul: Tradițiile zilei de 7 ianuarie

Cine este Sfântul Ioan Botezătorul

Sfântul Ioan Botezătorul a fost fiul Elisabetei și al preotului Zaharia. Părinții sfântului erau rude cu Sfinții Ioachim și Ana, părinții Sfintei Fecioare Maria. Elisabeta avea o vârstă foarte înaintată atunci când l-a adus pe lume pe Ioan, până la acea vârstă ea fiind infertilă.

Zaharia a primit vestea că va deveni tată pe când slujea la templu în Ierusalim de la Arhanghelul Gavriil. Oarecum firesc, Zaharia s-a îndoit de vestea pe care i-a adus-o Arhanghelul. Drept pedeapsă, a rămas mut până în momentul în care soția lui l-a născut pe Ioan.

Sfântul Ioan Botezătorul L-a botezat pe Iisus Hristos în apele Iordanului, spunând despre El că este Mielul lui Dumnezeu, cel ce ridică păcatele lumii'. Curajul său de a înfrunta autoritățile romane i-au adus moartea. Sfântul Ioan Botezătorul a sfârșit decapitat dintr-un motiv de neimaginat: amanta regelui nu îl suferea.

Citeste si

Tradiții și superstiții de Bobotează

Lucruri mai puțin știute despre Bobotează

Sursa: crestinortodox.ro

Sursa foto: 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Spiritualitate