Tradiții și obiceiuri de Bobotează

Boboteaza sau Botezul Domnului este una dintre sărbătorile creștine importante, pe care le celebrăm cu drag de fiecare dată. Ziua de Bobotează este pe 6 ianuarie. Află care sunt tradițiile și obiceiurile pe care le facem:

Preotul sfinteste apa de Boboteaza.

Ce semnificație are Boboteaza

Boboteaza se mai numește Epifanie sau ”Arătarea Domnului” și semnifică botezul lui Iisus Hristos în râul Iordan, botezul fiind considerat o manifestare către lume a Fiului lui Dumnezeu.

Tradiții și obiceiuri de Bobotează

În ziua de Bobotează, pe 6 ianuarie, preotul și enoriașii fac o procesiune către cea mai apropiată apă – lac rau râu – pentru Sfințirea Apelor. La finalul slujbei, preotul aruncă o cruce de lemn în apă, iar bărbații se aruncă după ea, iar cine reușește să scoată crucea din apă se spune că va avea noroc tot anul. De asemenea, se mai spune că toate apele sunt sfinține în urma acestei slujbe, iar femeile nu mai au voie să spele rufe următoarele opt zile, până la sfârșitul praznicului.

Apa sfințită de Bobotează se numește agheasmă și se crede despre aceasta că are puteri miraculoase și că nu se va strica vreodată. Agheasma se bea doar opt zile, după sfințirea apei, în fiecare dimineață, pe stomacul gol.

În ziua de Bobotează nu este bine să te cerți și nici să dai obiecte sau bani cu împrumut, pentru că vei sărăci.

Îți poți afla ursitul în noaptea de Bobotează

O altă tradiție de Bobotează este ca fetele tinere, nemăritate, să-și pună sub pernă o crenguță de busuioc și să-și lege un fir roșu de mătase de inelar ca să-și viseze ursitul. Tinerele care alunecă și cad pe gheață în ziua de Bobotează se vor mărita anul acela, mai spune tradiția populară.

Animalele prind glas omenesc în noaptea de Bobotează

O altă legendă a Bobotezei este că animalele din curte prind glas omenesc la miezul nopții (în noaptea de 5 spre 6 ianuarie) și spun unde sunt ascunse comorile.

Loading...
Recomandari
Libertatea
Doctorul Zilei
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din Diverse