Tot ce trebuie să știi despre centrele de permanenţă cu medici de familie

Tot ce trebuie să știi despre centrele de permanenţă cu medici de familie

Nu mulți oameni cunosc multe informații despre centrele de permanență cu medici de familie. Cu toate acestea, este important să știi că fiecare oraș mare sau mic are altfel de Centre de permanenţă finanţate de CAS. 

Acestea sunt de fapt locuri unde medicii de familie fac gărzi pentru pacienții lor. Ele sunt arondate unui cabinet MF în care se găsesc medici de familie şi asistente,gratuit, zilnic între ora 15 şi 8 dimineaţa a doua zi, plus întreg wekendul – de vineri la 15, până luni la 8.

CAS achită gărzile profesioniştilor – medici de familie şi asistente, astfel încât să existe o prelungire a activităţii medicului tău de familie şi în afara orarului, pentru chestiuni care nu recesită o urgenţă reală, conform otiliatiganas.ro

Care este scopul acestor centre de permanenţă cu medici de familie

Aceste centre au rolul de a ușura sarcinile serviciului 112, dar și ale spitalelor. Consultaţiile şi tratamentele în Centru sunt gratuite şi se aplică oricărui cetăţean, indiferent dacă-i asigurat sau nu.

Ce NU se face la Centrul de permanenţă?

La aceste centre nu se eliberează documente în contract CAS, trimiteri colorate, reţete compensate și trimiteri la analize. De asemenea, nu se eliberează alte acte care necesită fişa omului şi trecutul lui medical. Nu se eliberează nici certificate de deces sau prenupţiale și nici adeverinţe pentru angajare, tabere sau diverse cursuri, deoarece ce medicii respectivi nu te cunosc.

Alte activități care nu se desfășoară la aceste centre:

  • nu se operează
  • nu se intubează
  • nu se tratează coma
  • nu se pune piciorul în ghips
  • nu se asistă naşterea

Ce se face la Centrele de permanență cu medici de familie?

Se diagnostichează şi tratează pe moment o durere abdominală, febra, o durere în gât, diareea banală, ameţeala, furnicăturile şi muulte altele. De asemenea, se poate urma tratamentul injectabil intramuscular, sau intravenos, sau pefuzabil din 8 în 8 ore, sau mai des, şi în afara orarului de cabinet al medicului tău. Totul se face gratuit, chiar și dacă ai nevoie de injecții.

Pe internet să găsesc toate informațile de care ai nevoie pentru a afla mai multe detalii despre aceste centre.

Foto: 123rf.com 

Mihaela Tudor

Citește și:

De ce apare fibromul uterin la unele femei

Te îngrași când mănânci sănătos?

Care test de depistare a cancerului de col uterin este mai eficient: cel în mediu uscat sau cel în mediu lichid?

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ziareonline.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Sanatate